VN-deskundigen zullen geweld in Mai-Ndombe onderzoeken (CongoForum)

INONGO – Een deskundigengroep van de Verenigde Naties heeft aangekondigd een onderzoek te zullen instellen naar de instabiliteit in de provincie Mai-Ndombe. Dit staat in een rapport dat op 13 juni 2023 aan de Veiligheidsraad is voorgelegd, meldt Actualité.cd.

In dit document, dat maandag 19 juni officieel openbaar werd gemaakt, bevestigen de VN-experts het wijdverspreide geloof over de oorsprong van dit conflict. Ze koppelen de zware spanningen aan veranderingen in het gewoonterecht in mei 2022. De Téké wilden toen hogere landbouwheffingen opleggen aan mensen die als ‘niet-oorspronkelijk’ werden beschouwd. In sommige gevallen hielpen politieagenten of militairen zelfs om de heffingen te incasseren.

De Congolese autoriteiten hebben al aangekondigd dat ze een onderzoekscommissie creëren om de beschuldigingen tegen de FARDC (het leger) en de PNC (de politie) in deze regio na te gaan.

De situatie is sterk geëscaleerd en er hebben zich groepen gevormd die dorpen aanvallen en het vooral gemunt hebben op plaatselijke leiders en notabelen, en die schade toebrengen aan de infrastructuur en de plaatselijke economie. In dit stadium kan de groep van deskundigen nog geen precieze cijfers geven.

Het conflict leidde tot massale verplaatsingen van burgers in het binnenland. Volgens cijfers van Human Rights Watch kwamen in 2022 meer dan 300 mensen om het leven.

Los hiervan hebben het Internationaal Strafhof (ICC) en de DR Congo aangekondigd dat ze van plan zijn om samen de zaken in kaart te brengen die door de Congolese autoriteiten of het Bureau van de Openbare Aanklager kunnen worden behandeld. De situatie in het westen van het land kan dus zorgwekkend worden genoemd.

© CongoForum, 20.06.23 (rk)

Beeld – bron: Mai-Ndombe op de kaart (Google Maps)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.