Kwilu: slachtoffers van overstroming Kasaï-rivier in Dima slaan alarm (CongoForum)

BANDUNDU – Zowat 100 slachtoffers van de overstromingen van de Kasaï-rivier in Dima, afgelopen april, trekken aan de alarmbel omdat ze in precaire omstandigheden moeten leven.

In Dima Lumbu, een deel van de stad Bandundu, de hoofdplaats van Kwilu, wonen sommige gezinnen in huizen waarvan muren zijn ingestort, terwijl anderen bij gastfamilies moeten verblijven.

De pastoor van de parochie Saint Pierre et Paul in Dima Lumbu, Jacques Mangwata, stelt vast dat de nationale regering en de provinciale overheid zwijgen. “Tot nu toe is geen enkele politieke of sociale autoriteit deze families te hulp gekomen die bedreigd werden door het water van de rivier. Sommigen blijven in deze omstandigheden leven, anderen zijn vertrokken om zich te organiseren. Sommigen herstellen hun huizen. Tot nu toe zijn ze nog altijd niet geholpen. De provinciale autoriteiten zijn hier geweest, maar we zien niets. We vragen aan de president en de andere autoriteiten om te denken aan het leed van de mensen hier in Dima Lumbu”, vertelde de priester aan Actualité.cd.

De recente overstromingen hebben 132 huizen beschadigd, 25 andere huizen zijn volledig ingestort. Ook scholen en gezondheidscentra werden getroffen. Lokale bronnen beweren dat  er al een gelijkaardige overstroming in Dima Lumbu plaatsvond in 1956, waarbij alle huizen werden weggevaagd.

Deze stad telt bijna 6.000 inwoners en ligt op 12 kilometer van het centrum van Bandundu.

© CongoForum, 20.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/ Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.