Congo profiteert van nieuw regime voor export naar Verenigd Koninkrijk (CongoForum)

KINSHASA/ADDIS ABEBA – Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuw systeem uitgewerkt om handel te drijven met een aantal ontwikkelingslanden, waaronder de DR Congo. Het « Developing Countries Trading Scheme » geldt voor 65 landen die een voorkeursbehandeling krijgen wanneer ze goederen exporteren naar de UK. 37 daarvan zijn landen in Afrika.

Mediacongo verwacht dat het nieuwe ‘regime’ zal leiden tot nauwere handelsrelaties tussen Congo en het Verenigd Koninkrijk. Sinds oktober 2019 ijvert de handelskamer BCBG ook voor meer handel tussen beide landen.

Congolese waarnemers vinden dat er in Congo te weinig gebeurt om de kwaliteit te verbeteren van producten die zouden kunnen worden uitgevoerd. Wettelijk zou er één en ander moeten gebeuren om bijvoorbeeld de meetnormen aan te passen aan de internationale maatstaven. De Britten willen het gemakkelijker maken voor invoer van textiel, kleding, levensmiddelen en speelgoed.

Het nieuwe regime komt in de plaats van akkoorden die golden toen de UK nog een lidstaat was van de Europese Unie. Londen zegt dat het nieuwe systeem ‘genereuzer’ is.

© CongoForum, 21.06.23 (db)

Beeld – bron: Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.