Kwango: provinciale overheid kiest voor overleg met Mobondo-militie (CongoForum)

KENGE – Voor de provinciale autoriteiten van Kwango is het nu wel duidelijk dat een militair ingrijpen geen oplossing biedt voor het conflict met de Mobondo-milities. Deze gewapende groepering van jongeren van de Yaka gelooft dat haar strijders over krachten beschikken die hen onkwetsbaar maken voor vijandelijke aanvallen. Volgens Alternance.cd geeft de provinciale overheid voortaan de voorkeur aan de dialoog.

De provinciale ministerraad, die dinsdag in Kenge plaatsvonden, heeft dan ook besloten om een commissie op te richten die zich moet inzetten voor een terugkeer van de vrede.

Volgens de woordvoerder van de provinciale overheid, Adelar Nkisi, willen de autoriteiten in de allereerste plaats een bloedbad voorkomen. “De leden van de militie lijken best bereid om met de instellingen te praten zodat ze hun motieven en eisen kunnen toelichten”, zegt Nkisi. “De uitvoerende macht vindt dat deze optie de meest heilzame is zolang we daarmee nieuw bloedvergieten kunnen vermijden.”

In de nieuwe commissie zullen vertegenwoordigers van de provinciale assemblee en het middenveld worden opgenomen, klinkt het.

De Mobondo-strijders zitten vaak op plekken waar het Congolese leger ze niet kan aanpakken. Historici zeggen dat het fenomeen van de Mobondo terug te voeren is tot de tijd van Belgisch-Congo. De Kiamvu-chefs bedachten Mobondo-fetisjen die de Yaka-koningen in staat stelden om zich te verzetten tegen de kolonisatie.

Maar alle Mobondo-strijders mogen in principe niet stelen, verkrachten, plunderen of bloed vergieten. Dat blijkt echter bij lange na niet het geval voor de Mobondo-strijders die sinds mei vorig jaar actief zijn, na het grondconflict dat uitmondde in een etnisch conflict tussen de Teke- en Yaka-gemeenschappen

Er zijn verschillende berichten over klopjachten van Mobondo op leiders van de Teke en zelfs op FARDC-eenheden die hen proberen te verhinderen om hun missie uit te voeren. Ook gevallen van verkrachting, afpersing van eigendom en andere gewelddaden worden af en toe door het lokale middenveld gemeld.

© CongoForum, 22.06.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.