Brussel: activiste Annie Matundu nam deel aan conferentie over “Vrouwen aan de vredestafel” (CongoForum)

BRUSSEL – Annie Matundu Mbambi, een Congolese vrouwenrechtenactiviste die ook regionaal vertegenwoordigster is van de Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF), heeft op 17 juni een ontmoeting gehad met koningin Mathilde van België. De ontmoeting vond plaats in het kader van haar deelname aan de “Vrouwen aan de Vredestafel”, georganiseerd door de ngo Mother for Peace, schrijft Actualité.cd.

“Ik heb aan deze conferentie deelgenomen door de strijd die ik voer om resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (over Vrouwen, Vrede en Veiligheid) uit te voeren. Er werden veel vrouwen uitgenodigd van over de hele wereld. Ik nam deel als activiste uit de Democratische Republiek Congo. Elk jaar worden verschillende landen uitgenodigd voor de rondetafelconferentie. Dit jaar waren de Democratische Republiek Congo en Afghanistan uitgenodigd om de ervaringen van hun land met de uitvoering van 1325 te delen, om te praten over de dagelijkse strijd, de uitdagingen die moeten worden aangegaan en om vragen te beantwoorden die werden gesteld in aanwezigheid van zo’n 500 mensen”, legt Annie Matundu uit.

Het is al de derde keer dat ze werd uitgenodigd door Mother for Peace België. In 2015 nam Matundu deel aan de conferentie samen met andere activisten uit Engeland en Brazilië. In 2019 nam ze deel naast Nederland, Zwitserland en België.

Het doel van het ‘Women at the Peace Table’-evenement is om het belang van de bevordering van vrede op alle niveaus te benadrukken, niet alleen bij politieke leiders en machtsstructuren, maar ook bij basisorganisaties. Het evenement onderstreept ook de vitale betrokkenheid van vrouwen en de noodzaak om op alle niveaus naar hen te luisteren om vrede op te bouwen.

Mother For Peace legt uit dat vrouwen overal ter wereld in de frontlinie staan bij het voorkomen en oplossen van conflicten, het beschermen van natuurlijke hulpbronnen en het ontwikkelen van duurzame oplossingen.

Ze zijn vaak pioniers: ze werken in het veld, soms in de politieke arena, om oplossingen te vinden voor deze conflicten. Maar de inzet van vrouwen voor vrede heeft nog niet de steun en erkenning gekregen die ze verdient. Vandaag de dag hebben vrouwen zelden een volwaardige plaats aan de onderhandelingstafel. Ze hebben geen toegang tot de middelen die ze nodig hebben om hun projecten voor duurzame vrede te ontwikkelen. Een gelijke stem voor vrouwen en mannen in de besluitvorming en gelijke toegang tot middelen zijn de voorwaarden om vrede een betere kans te geven. Koningin Mathilde, die op de conferentie was uitgenodigd, kon er niet bij zijn door andere verplichtingen. Annie Matundu legt uit dat ze hierdoor wel drie activisten kon ontmoeten in haar kantoor op het koninklijk paleis.

“De koningin herinnerde aan haar recente reis naar de DR Congo en alles wat ze samen met de koning had gezien. Ze stuurt een boodschap van solidariteit naar de Congolese vrouwen. En ze heeft veel waardering voor de inspanningen die Congolese vrouwen leveren om de vrede te herstellen. Ik heb aan de koningin ook de conceptnota kunnen overhandigen van de Synergie Femmes, Paix et Sécurité (Vrouwen, Vrede en Veiligheid) die door Congolese vrouwen is opgezet.”

Vrouwen van de Israëlisch-Palestijnse organisatie “The Parents Circle” en vertegenwoordigers van de Russische en Oekraïense vredesbewegingen waren ook uitgenodigd voor de conferentie.

Tijdens haar verblijf nam de Congolese ook deel aan een dialoog over vrede en veiligheid met Amnesty International en aan verschillende ontmoetingen georganiseerd door de Plateformes de la Femme Congolaise de Diaspora en de organisatie 11.11.11. Ze gaat ook naar de conferentie over de financiële impact van vrede, die van 22 tot 23 juni in Parijs wordt gehouden op uitnodiging van het Parijse Vredesforum.

Annie Matundu richtte de eerste afdeling van de Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF/ DRC) op en was de eerste die een begrippenlijst samenstelde met betrekking tot Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (Vrouwen, vrede en veiligheid). Ze blijft haar ervaring en kennis over vrouwen, vrede en veiligheid in de DR Congo delen.

© CongoForum, 22.06.23 (rk)

Beeld – bron: Facebook

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.