Parijs: Sama Lukonde roept op tot meer investeringen in energiesector (CongoForum)

PARIJS – De Congolese eerste minister, Jean-Michel Sama Lukonde, heeft gisteren opgeroepen tot meer investeringen in de DR Congo. Die oproep werd gedaan in de marge van de top over een nieuw mondiaal financieel pact in Parijs. Dat meldt de website van de premier.

Sama Lukonde nam deel aan een rondetafelconferentie over de Alliantie voor groene infrastructuur in Afrika (AGIA), georganiseerd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Hij sprak daar over de mogelijkheden die de Democratische Republiek Congo biedt als “oplossingsland voor klimaatproblemen”.

“We willen meer investeerders zien naast de structurering die jullie hebben gedaan op het gebied van projectondersteuning. Inga is een groot geïntegreerd project. In het begin waren we op zoek naar een financiering van 13 miljard dollar. Vandaag zou de eerste fase 7 miljard dollar kunnen vergen. En dus hebben we naast ons particuliere investeerders die ons kunnen steunen, zodat we een alternatief hebben op het gebied van energie voor onze bevolking”, aldus de Congolese regeringsleider.

“Energie betekent water voor deze mensen. En energie betekent industrie, landbouw, lokale verwerking om de waardeketen te verbeteren, vooral omdat we onze rol als oplossingsland spelen, met mineralen in de energietransitie en in de productie van elektrische batterijen. Er zijn dus grote verwachtingen op dit gebied. En we hopen dat u er zal zijn om ons te helpen dit doel te bereiken”, klonk het.

AGIA is een coherente, inclusieve en praktische oplossing om het bereiken van netto nul emissies te versnellen. Het doel van de alliantie is om 10 miljard dollar uit de particuliere sector te mobiliseren voor de financiering van groene infrastructuur in Afrika.

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank is van plan 500 miljoen dollar in te zamelen om projecten voor te bereiden en te ontwikkelen, wat een katalysator zal zijn voor de beoogde 10 miljard dollar aan particuliere investeringen in groene infrastructuur in Afrika.

Nieuw mondiaal financieel pact

De door Frankrijk georganiseerde top voor een nieuw mondiaal financieel pact vindt plaats op 22 en 23 juni 2023 in het Palais Brongniart in Parijs. Deze internationale bijeenkomst op hoog niveau moet richting geven aan de manier waarop alle betrokkenen in de komende jaren zullen samenwerken.

Volgens António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, “is het huidige mondiale financiële systeem, dat zo’n 300.000 miljard dollar aan financiële activa beheert, gewoon niet geschikt voor zijn doel”. “De huidige meervoudige crisissen verergeren de schokken die de ontwikkelingslanden ondervinden, grotendeels als gevolg van een mondiaal financieel systeem dat oneerlijk is, op korte termijn werkt, vatbaar is voor crisissen en de ongelijkheid nog vergroot”, zei hij.

Het doel van de top is om tegelijkertijd de uitdagingen van de klimaatverandering, het beschermen van biodiversiteit en het bestrijden van ongelijkheid aan te pakken om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken.

Men wil ook een inventaris maken van “alle manieren en middelen om de financiële solidariteit met het Zuiden te vergroten”. Er is sprake van een herstel van de financiële ruimte voor het Zuiden, het bevorderen van de privésector, stimulansen voor investeringen in groene infrastructuur en het vinden van ‘innovatieve financiering’ voor landen die kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering.

© CongoForum, 23.06.23 (rk)

Beeld – bron: Présidence

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.