Negende Spelen van de Francofonie: Republikeinse Garde gemobiliseerd, 4.500 politieagenten ingezet (CongoForum)

PARIJS – De Negende Spelen van de Francofonie zullen van 28 juli tot 6 augustus plaatsvinden in Kinshasa. Isidore Kwandja Ngembo, directeur van het nationale comité voor deze spelen (CNF), gaf een update over de voorbereidingen, iets meer dan 30 dagen voor de start van de spelen. Hij deed dat op de 123ste bijeenkomst van de Permanente Raad van de Francofonie (CPF) in Parijs.

Tijdens de vergadering vroegen delegaties van diverse lidstaten om garanties van de Democratische Republiek Congo, het gastland, met name wat betreft de veiligheid en het vervoer van atleten en ‘officials’. Tot op heden zijn dit de belangrijkste zorgen van de lidstaten, die desondanks hun deelname hebben bevestigd.

Isidore Kwandja vertelde aan Actualité.cd dat er een contract is afgesloten met een privébedrijf om de veiligheid in de stadions te verzekeren. Hij voegde eraan toe dat in totaal “4.500 politieagenten zullen worden ingezet, uitgerust, betaald en gemotiveerd om de veiligheid rond de speelvelden, het Francofonie-dorp en de verblijfslocatie van de atleten te verzekeren”.

Republikeinse Garde

Wat het vervoer betreft, willen de deelnemers vooral garanties dat het verkeer vlot zal verlopen. En om dit te vergemakkelijken, heeft de CNF-directeur hen verzekerd dat “de Republikeinse Garde zal worden ingezet om de veiligheid langs de speciale rijstroken te garanderen”.

De aanwezigheid van manschappen van de Republikeinse Garde zal vooral te merken zijn op het traject tussen de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN), waar de atleten zullen verblijven, en de verschillende speelvelden.

De 123ste vergadering van de Permanente Raad (CPF) is de allerlaatste voor de start van de Negende Spelen. De vergadering werd zo’n twee weken eerder voorafgegaan door een inspectiemissie naar Kinshasa, bestaande uit delegaties van zo’n 15 landen die kwamen kijken hoe de voorbereidingen vorderden.

© CongoForum, 23.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Vanessa Nkongolo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.