Organisatie verkiezingen: veiligheids- en financiële risico’s blijven bestaan, waarschuwt Denis Kadima (CongoForum)

KINSHASA – De voorzitter van de nationale onafhankelijke kiescommissie (CENI), Denis Kadima, waarschuwde zondag dat veiligheids- en financiële risico’s de organisatie van de verkiezingen zouden kunnen verstoren. Hij zei dit toen hij een oproep deed aan het electoraat voor de verkiezing van nationale afgevaardigden, aldus Radio Okapi.

“Toen het CENI in februari 2022 zijn routekaart en in november van datzelfde jaar zijn tijdschema publiceerde, heeft het publiekelijk melding gemaakt van de risico’s die de organisatie van algemene verkiezingen in december volgend jaar in de weg zouden kunnen staan. Gelukkig zijn sommige van deze risico’s inmiddels verholpen. Een daarvan is het wettelijke kader, dat nu compleet is met de recente afkondiging van de wet op de zetelverdeling. De veiligheids- en financiële risico’s blijven echter bestaan”, herinnerde Denis Kadima de kiezers eraan.

Hij raadde kiezers aan niet bang te zijn: “We zijn ons ervan bewust dat verkiezingen voor sommige mensen beangstigend kunnen zijn. Wees niet bang, je stemmen zullen worden beschermd! Maar eerst gaan we alle kandidaturen en alle kandidaten gelijk behandelen. Ik herhaal dat we integer en eerlijk zullen blijven werken. CENI gaat zich niet opwerpen als de verkozen vertegenwoordiger van de kiezers, maar we gaan de keuze van de kiezers nauwgezet respecteren”.

Kandidaten zonder kaart kunnen zich registreren

Volgens de voorzitter van CENI kunnen kandidaten die om de een of andere reden niet zijn geïdentificeerd en ingeschreven tijdens de identificatie- en inschrijvingsperiode, door CENI worden ingeschreven bij elk BRTC-kiesbureau.

“Op dezelfde manier zullen kandidaten die hun kiezerskaart zijn kwijtgeraakt of van wie de kaart is beschadigd, een duplicaat van de kiezerskaart krijgen in het kiesbureau. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de procedure voor de uitgifte van duplicaten van kiezerskaarten in de CENI-kantoren nu echt van start gaat. Congolezen die in het buitenland wonen en zich kandidaat willen stellen voor de verkiezingen van de nationale afgevaardigden, moeten hun kandidaatsdossier indienen bij de kieskringen van hun keuze in de Democratische Republiek Congo”, voegt de heer Kadima eraan toe.

© CongoForum, 26.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cellule de Communication CENI

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.