30 juni 1960-30 juni 2023: “De lang gekoesterde droom is niet uitgekomen”, betreurt Shakulwe Konda (CongoForum)

KINSHASA — Meer dan 60 jaar na de toetreding van de DR Congo tot de nationale en internationale soevereiniteit zei de hoogbejaarde Shakulwe Konda Bunyi Bunyi gisteren dat “de lang gekoesterde droom helaas niet is uitgekomen”. Hij zei dit volgens Radio Okapi in Bukavu (Zuid-Kivu), een dag voordat de DR Congo op vrijdag 30 juni haar 63e verjaardag van onafhankelijkheid viert.

Shakulwe Konda Bunyi Bunyi was 30 jaar oud toen de DR Congo onafhankelijk werd. Nu is deze Congolees 93 jaar oud, maar hij is nog steeds vitaal en zijn geheugen is niet zwak.

Shakulwe Konda is van mening dat de verschillende zonen en dochters van dit land die de staatsmacht hebben uitgeoefend en nog steeds uitoefenen, hun hopende medeburgers hebben teleurgesteld:

“We zijn iets anders geworden dan we hadden moeten worden. Degenen die de onafhankelijkheid hebben verworven, hebben de verwachtingen van de mensen afgeleid. We hebben niet gekregen wat we wilden. Door hen was er een afwijking, zo je wilt. Ze gedroegen zich anders en deden het voor als ‘hun eigen zaak’ “.

De Congolezen, die op dat moment “geëvolueerd” waren, maakten er hun zaak van en niet die van het volk, klinkt het. Shakulwe Konda vervolgt zijn schrijnende relaas: “De liefde die het Congolese volk kenmerkte, is begraven. Ze hebben er nu hun werk van gemaakt door een kastenstelsel te creëren. Dus degenen die onafhankelijk werden van de blanken hebben zich slechter gedragen dan de blanken zich hadden gedragen. Daardoor lieten ze de bevolking in de steek.”

© CongoForum, 30.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cynthia Bashizi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.