Proces Mwangachuchu: hooggerechtshof buigt zich over twee covidtest-documenten met verschillende nationaliteiten (CongoForum)

KINSHASA – De militaire rechtbank zal tijdens de hoorzitting van vandaag de QR- en ID-codes ontcijferen die zijn opgenomen in twee covidtest-documenten die zijn gepresenteerd door de openbare aanklager en de verdachte Édouard Mwangachuchu. Uit de test die het openbaar ministerie heeft ingediend, blijkt dat Mwangachuchu zich tijdens zijn verblijf in Rwanda tijdens zijn covidtest heeft voorgedaan als Rwandees onderdaan. Volgens het INRB (L’Institut National de Recherche Biomédicale) was de test die de openbare aanklager tijdens de hoorzitting presenteerde ongegrond, schrijft Actualité.cd.

“We presenteerden deze test, die we in zijn spullen vonden, en vandaag presenteert hij ons een andere test. Door veelvuldig te liegen zal er altijd iets overblijven! Maar het document dat hij aan jullie voorlegde heeft geen QR-code, dus hoe gaan jullie het analyseren? Het bevat elementen die vaag en zorgwekkend zijn. Meneer de voorzitter, dit document is noodzakelijk voor deze zaak, het versterkt de tegenstrijdigheid. Het document dat we hebben gepresenteerd is daadwerkelijk gevonden in zijn bezittingen”, argumenteerde de openbaar aanklager.

Aan de andere kant presenteerde Édouard Mwangachuchu een test die hij in de DR Congo had gedaan, waaruit bleek dat hij de Congolese nationaliteit had. De beklaagde beweerde dat hij alleen een Congolees paspoort had en nooit Rwandees zou zijn, zoals de aanklager beweerde.

“Het document dat door de openbare aanklager is gepresenteerd verschilt volledig van het authentieke document dat onze cliënt heeft gevonden. Het document dat we hebben laten zien is origineel en authentiek. De elementen in het door ons gepresenteerde document verwijzen naar een medische instelling die bestaat en die accurate informatie verschaft. En in dit document presenteerde onze cliënt zich als Congolees”, zei de advocaat van Mwangachuchu.

De nationaliteitskwestie zou volgens de advocaten van de Republiek kunnen leiden tot de beschuldiging van spionage of hoogverraad, aangezien de beklaagde een Congolees parlementslid is.

Beschuldigingen

Édouard Mwangachuchu en zijn medeverdachte worden ervan verdacht banden te hebben met de M23-rebellen. Ze worden beschuldigd van verraad, deelname aan een opstandige beweging, spionage en illegaal bezit van oorlogswapens. Aanleiding voor de vervolging was de ontdekking van oorlogswapens in de woning van Edouard Mwangachuchu in Kinshasa en in de gebouwen van zijn bedrijf SMB (Société Minière de Bisunzu) in Masisi, Noord-Kivu.

© CongoForum, 04.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeff Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.