Ontvoeringen Kinshasa: VSV beveelt sancties aan tegen corrupte rechters en wil betere werkomstandigheden veiligheidsdiensten (CongoForum)

KINSHASA – De toenemende onveiligheid in Kinshasa, gekenmerkt door ontvoeringen, baart de mensenrechten-ngo Voix des Sans Voix (VSV) zorgen. In een interview met de website Actualité.cd afgelopen woensdag, riep de uitvoerend directeur van deze organisatie, Rostin Manketa, de autoriteiten op om de werkomstandigheden van de veiligheidstroepen te verbeteren.

“De regering moet er alles aan doen om de veiligheid in het hele land te verbeteren, maar vooral in de stad Kinshasa, waar miljoenen Congolezen wonen. Hoe kan deze veiligheid worden versterkt? In de eerste plaats door de leden van de veiligheidsdiensten uit te rusten, door de nationale politie te voorzien van het materiaal en de werkinstrumenten die ze nodig heeft om op criminelen te jagen. We moeten de socio-professionele omstandigheden van alle leden van de veiligheidsdiensten verbeteren, want onder de criminelen bevinden zich vermoedelijke politieagenten, mensen die gewapend zijn. Waarom doen deze politieagenten dat? Is dat om politieke redenen, of gewoon omdat hun socio-professionele omstandigheden hen niet comfortabel genoeg maken om zich niet in te laten met criminele praktijken?”

Een ander pleidooi van dezelfde strekking betrof de magistraten. Dit was een gelegenheid voor Rostin Manketa om op te roepen tot sancties tegen corrupte magistraten die de vrijheid nemen om vermeende overtreders vrij te laten.

“Justitie voedt een natie op,” zei hij. “Als de rechtspraak gebrekkig is, als ze niet goed werkt, moeten we niet verbaasd zijn dat mensen die gearresteerd zijn door justitie op straat belanden en dezelfde misdaden plegen waarvoor ze gearresteerd zijn. Het rechtssysteem is er slecht aan toe en je kunt zelfs zien dat de politie begint te klagen over het feit dat we mensen arresteren, naar de juiste autoriteiten sturen en we verbaasd zijn als we ze weer op straat aantreffen. Het is de politie die klaagt, wat betekent dat het rechtssysteem zijn werk niet goed doet”, zei Rostin Manketa.

Checkpoints mogen geen plaats worden voor intimidatie en losgeldbetalingen

De directeur van de VSV gaf ook commentaar op de recente beslissingen van de provinciale regering in Kinshasa om controleposten op te richten op verkeersaders om de misdaad te bestrijden.

“Waar we bang voor zijn is dat deze controleposten een plaats worden waar vreedzame, onschuldige burgers worden lastiggevallen, maar ik begrijp ook dat controleposten een goede maatregel zijn. Als er geen zorg wordt gedragen voor de politieagenten die aan deze controleposten zijn toegewezen, is de angst dat ze zullen veranderen in agenten van rancune en het lastigvallen van vreedzame burgers”, waarschuwde Rostin Manketa.

Al enkele weken wordt de stad Kinshasa geconfronteerd met toenemende onveiligheid, met ontvoeringen zes maanden voor de algemene verkiezingen en slechts enkele weken voor de organisatie van de Spelen van de Francofonie, die gepland zijn voor eind juli en begin augustus van dit jaar.

Als reactie hierop kondigde het provinciebestuur van Kinshasa een reeks maatregelen aan na een vergadering van de provinciale veiligheidsraad. Deze omvatten gezamenlijke patrouilles met verschillende veiligheidsdiensten. Er komen ook controleposten om ongeregeldheden op te sporen.

Een dertigtal vermeende daders werd door de politie voorgeleid, waaronder 23 gewapende burgers, waaronder 6 jonge vrouwen, en 4 politieagenten. Er werden ook 3 auto’s, 7 motoren, 5 machetes, een geweer en bivakmutsen in beslag genomen. De vermeende daders worden voor de rechtbank gebracht omdat ze op heterdaad betrapt werden.

© CongoForum, 07.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeff Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.