Félix Tshisekedi heeft geen plannen om diplomatieke betrekkingen met Rwanda te verbreken (CongoForum)

KINSHASA – Ondanks de aanhoudende spanningen tussen de DR Congo en Rwanda heeft Kinshasa geen plannen om de diplomatieke betrekkingen te verbreken. Dat zei Félix Tshisekedi zaterdag in een interview met zijn woordvoerster Tina Salama, schrijft Actualité.cd.

“Ik begrijp hun gevoelens,” zei hij. “Je moet altijd onderscheid maken tussen het regime van Kagame en het Rwandese volk, dat broeders en zusters zijn. Rwanda ligt naast de Democratische Republiek Congo. Waarom zou je de betrekkingen met dit volk verbreken? Dat zou geen zin hebben. Ten eerste omdat er al huwelijken zijn gesloten. Er zijn economische uitwisselingen, vooral commerciële. Dus als je dit doet, veroordeel je honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen tot de hongerdood vanwege één individu en zijn regime. Nee, ik denk niet dat dat de oplossing is, het verbreken van de diplomatieke betrekkingen”, zei hij.

Hij verklaarde nog steeds te geloven in de strategie die tot nu toe is toegepast: “Ik denk gewoon dat we diplomatieke druk moeten blijven uitoefenen op het regime van Kagame. Het werkt, want vergeet niet dat je tot afgelopen maart nog steeds geweerschoten aan het front kon horen. Vandaag zijn er geen schoten meer. Vroeger schoten ze op onze posities, maar dat is nu niet meer het geval. Dit is het bewijs dat het werkt”.

Voor Félix Tshisekedi zijn de verschillende VN-rapporten en de druk van het internationale maatschappelijke middenveld het bewijs dat zijn strategie werkt.

“Vandaag zijn er deskundigenrapporten die duidelijk aantonen dat het Rwanda Defence Force (RDF) in Congo is, de groep M23-terroristen steunt en ons land destabiliseert. Ik geloof dus zowel in diplomatie als in afschrikking door onze troepen voor te bereiden. Dit leger heeft alleen maar misbruik gemaakt van onze zwakheden. Ons leger is juist ondermijnd door de afspraken die zijn gemaakt over vermenging, waardoor de vijand zijn spionnen kon infiltreren, afspraken die ik heb geweigerd en zal blijven weigeren.”

Oorlog blijft laatste optie

De militaire optie staat in elk geval niet op de eerste plaats: “Voor mij blijft oorlog de laatste optie, althans vanuit het standpunt van de Democratische Republiek Congo. We rekenen nog steeds op onze partners, op de internationale gemeenschap, om sancties op te leggen aan Rwanda als het blijft weigeren om het Congolese grondgebied te verlaten”.

Félix Tshisekedi geeft zelfs het voorbeeld van recente crisissituaties in de wereld: “Diplomatie is nooit gebroken. Zolang er mensen zijn, zal er diplomatie zijn. Zelfs vandaag, tussen de Oekraïners en de Russen, bestaat er schaduwdiplomatie, dus diplomatie wordt nooit verbroken.”

© CongoForum, 10.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.