Greenpeace: “Merkwaardig geschenk” van Perenco doet twijfels rond aanbesteding olie opnieuw oplaaien (CongoForum)

KINSHASA – In een tweet van het ministerie van Koolwaterstoffen van de Democratische Republiek Congo van 5 juli wordt melding gemaakt van de ontvangst door minister Didier Budimbu van vier 4×4 Toyota-voertuigen, “geschonken” door de Frans-Britse oliemaatschappij Perenco “ten voordele” van de Hydro Task Force-brigade van het ministerie. Actualité.cd en Greenpeace Afrika melden dat het toeval wil dat Perenco momenteel een bod uitbrengt op twee olieblokken die zijn voorgesteld in de aanbesteding die de DR Congo een jaar geleden heeft uitgeschreven. De blijken van belangstelling voor de blokken Nganzi en Yema II in Centraal-Kongo werden respectievelijk op 24 april en 2 mei bekendgemaakt.

Dit geschenk aan het ministerie – dat volgens het bedrijf al lange tijd in de pijplijn zat (zie hieronder) – komt op het juiste moment: er wordt verondersteld dat de ministeriële subcommissie die belast is met het onderzoek van de offertes voor de blokken in kwestie momenteel bezig is met het bestuderen van de offertes van Perenco.

Deze affaire wakkert de vele twijfels weer aan over de olietoewijzing: afgezien van Perenco lijkt deze niet veel mensen aan te trekken. De dag na de tweet waarin de “liefdadigheid” van Perenco werd geprezen, kondigde het ministerie zonder enige uitleg het uitstel aan van de deadline voor het indienen van blijken van belangstelling voor de negen blokken in de centrale Cuvette.

Geld Perenco had gebruikt moeten worden voor de zieken

“De overheid is niet in staat om de stad Muanda van verlichting te voorzien, ook al wint Perenco er al tientallen jaren olie. Het geld van Perenco had gebruikt moeten worden om te zorgen voor de zieken die lijden onder de vervuiling, om de toegang tot drinkwater te verbeteren voor gemeenschappen die getroffen worden door het lozen van ruwe olie en het affakkelen van gas, dat doorgaat ondanks het verbod in 2015”, zegt Patient Muamba, campagnevoerder bosbouw bij Greenpeace Afrika.

Perenco wordt momenteel in Frankrijk aangeklaagd door ‘Vrienden van de Aarde Frankrijk’ en ‘Sherpa’ om de schade aan het milieu te herstellen. Het bedrijf wordt ook onderzocht door het Franse Openbaar Ministerie voor “corruptie van buitenlandse ambtenaren” in Afrika. De multinational heeft een duister verleden in onder andere Gabon, Peru en Guatemala en was onlangs verantwoordelijk voor een lek in een oliepijpleiding in het Verenigd Koninkrijk.

“In afwachting van een verklaring van de minister roepen we de voorzitter van de Nationale Assemblee en de parlementsleden op om hun rol in het toezicht op de uitvoerende macht ten volle te spelen. Ze moeten minister Budimbu uitnodigen om uitleg te geven over zijn gedrag. De procureur-generaal van de Republiek moet een onderzoek instellen naar deze neokoloniale tendensen die onze autoriteiten ertoe blijven aanzetten om bepaalde belangen boven die van hun volk en hun gemeenschappen te stellen, om zo de hele waarheid over deze affaire aan het licht te brengen”, besluit Patient Muamba.

Bij navraag gaf Perenco het volgende commentaar:

“In januari 2022 ontving Perenco een brief van het ministerie van Koolwaterstoffen waarin het werd gevraagd om, samen met andere spelers in de koolwaterstofsector, deel te nemen aan de strijd van de nationale brigade tegen de smokkel van aardolieproducten. Helaas gebeuren er in Kinshasa en in heel Centraal-Kongo veel ongevallen, vaak met dodelijke afloop, als gevolg van branden die door dit verkeer worden veroorzaakt.”

“Perenco steunde deze inspanning door begin 2022 vier voertuigen te schenken (nog voor de daaropvolgende aanbestedingen werden uitgeschreven). De voertuigen arriveerden eind 2022 in de Democratische Republiek Congo en werden na inklaring vorige week aan het ministerie overhandigd. De overhandiging vond plaats in volledige transparantie en in aanwezigheid van de media.”

“Het doel van de steun van Perenco is om de capaciteiten van de staat te helpen ontwikkelen en levens te redden. We zijn op de hoogte van twee dodelijke ongevallen in 2022, waarvan er één het dorp Kimuabi trof, dat volledig werd verwoest door een brand veroorzaakt door gesmokkelde brandstof, wat resulteerde in de tragische dood van twee jonge meisjes.”

© CongoForum, 14.07.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Arthur Zim via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.