Zijne Majesteit Mwami Wihala roept op tot behoud Bayeke-cultuur (CongoForum)

KOLWEZI – Zijne Majesteit Mwami Wihala van de ‘chefferie’ Bayeke riep de inwoners van deze gemeenschap op om hun cultuur en tradities te behouden. Hij zei dit woensdag, signaleert Radio Okapi, één dag na de viering van het zilveren jubileum van Zijne Majesteit Mwami Godefroid-Junior Mwenda Bantu, in Bunkeya, in het Lubudi-’territoire’ (zuidelijke provincie Lualaba).

In een toespraak voor de media moedigde Mwami Wihala de mensen van de ‘chefferie’ Bayeke van Garengaze aan om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun culturele ruimte.

“Het zilveren jubileum van Zijne Majesteit Mwami Mwenda Bantu Munongo Godefroid Junior zal voor altijd in de annalen van de Bayeke chefferie gegrift blijven,” verklaarde hij.

De traditionele gezagsdrager sprak ook zijn dank uit aan iedereen die vanuit Bunkeya was gereisd om deel te nemen aan de zilveren jubileumceremonie.

De ceremonie werd gemarkeerd door traditionele dansen, liederen en lovende toespraken ter ere van Zijne Majesteit Mwami Mwenda Bantu.

De deelnemers konden ook een tentoonstelling van Bayeke-voorwerpen en -erfgoed bewonderen, waarin de rijke cultuur van deze gemeenschap werd belicht.

De viering van het zilveren jubileum versterkte hun gehechtheid aan hun koning en symboliseerde de eenheid en cohesie van de Bayeke-gemeenschap.

© CongoForum, 14.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.