Moord op Chérubin Okende: burgerbeweging Lucha heeft vragen over rol van de staat (CongoForum)

KINSHASA – Het is nog altijd wachten op opheldering over de recente moord op parlementslid en opposant Chérubin Okende. De man werd eerder deze maand dood aangetroffen in zijn auto in Kinshasa. Gaat het om een poging om een kritische oppositie en het middenveld het zwijgen op te leggen? De burgerbeweging Lucha vindt alleszins dat er grondige redenen zijn om vragen te stellen over de rol van de staat, constateert Actualité.cd.

Lucha veroordeelt de tragische feiten en verwijst naar verklaringen die president Félix Tshisekedi aflegde in juni. In de aanloop naar de Congolese verkiezingen is er sprake van willekeurige aanhoudingen, onwettelijke opsluitingen, intimidatiepogingen, ontvoeringen, het tegenwerken van burgerbewegingen. Ook kritische katholieke geestelijken komen in problemen. “Wij zijn niet vergeten dat Tshisekedi in het openbaar in Mbuji-Mayi verklaarde dat personen die volgens hem de veiligheid van het land bedreigen stelselmatig zullen worden aangevallen, zelfs zonder respect voor hun grondwettelijke rechten”, aldus Lucha.

Volgens de burgerbeweging proberen de inlichtingendiensten nu kritische stemmen te smoren, waarbij de democratische waarden en de rechtsstaat niet worden gerespecteerd. “Waarden waarvoor de Congolezen streden tegen Mobutu en Kabila”, luidt het.

Lucha eist een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de moord op Chérubin Okende. De beweging wil weten wat er precies is gebeurd en wie de opdracht tot de moord heeft gegeven. Lucha spreekt van een gestadige dictatoriale ontsporing bij de huidige machthebbers.

Dr. Denis Mukwege pleitte er al voor om met alle sociale krachten die verandering willen te overleggen over een gemeenschappelijk en krachtig antwoord op de ernstige schendingen van de mensenrechten.

Zondag arriveerde Moïse Katumbi, de leider van de partij Ensemble, in Kinshasa. Hij keerde terug vanuit Ivoorkust naar aanleiding van het nieuws over de moord over Okende, die woordvoerder van de partij was. Katumbi bracht een bezoek aan de familie van de vermoorde opposant.

De Congolese minister van Justitie zal een beroep doen op België om te helpen de moord op Okende op te helderen. België is bereid om experts te sturen die kunnen bijdragen tot het onderzoek.

© CongoForum, 18.07.23 (db)

Beeld – bron: Chérubin Okende, Radio Okapi/Ministère des Transports RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.