Moord op Okende: advocaat familie dient formeel klacht in (CongoForum)

KINSHASA – De advocaat van de familie van de vermoorde opposant Chérubin Okende, Laurent Onyemba, heeft maandag bij het parket in Kinshasa (Gombe) klacht neergelegd in verband met de ontvoering en de dood van de politicus. Hij heeft het over een ‘crapuleuze moord’ en eist opheldering van de feiten. Okende was in het verleden nog minister van Vervoer.

“Chérubin Okende werd in onvoorstelbare omstandigheden vermoord”, stelt de advocaat. De familie schakelt nu het gerecht in opdat er opheldering zou komen. “Okende was vader van een grote familie en had ook nichten en neven ten laste. Onze klacht zal ons ook de kans geven om het dossier op te volgen.”

Laurent Onyemba vindt dat bepaalde verantwoordelijken bij de politie moeten worden geschorst. Hij vindt het een goed idee om internationale experts te betrekken bij het onderzoek naar de moord op Okende. De advocaat herinnert aan de vroegere moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya. “De toenmalige president, Joseph Kabila, schoof toen sommige personen opzij om te vermijden dat ze de onderzoeksprocedure zouden beïnvloeden.”

Onyemba wil niet dat er al in het wilde weg gespeculeerd wordt over de verantwoordelijken voor de moord. “Wanneer men een bepaalde politicus of verantwoordelijke noemt, zal men ook bewijzen moeten aanbrengen.”

© CongoForum, 18.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.