Moord op Chérubin Okende: “Het gerechtelijk onderzoek is bezig”, zegt regeringswoordvoerder Muyaya (CongoForum)

KINSHASA – Het onderzoek naar de recente moord op opposant Chérubin Okende is bezig. Dat zegt de Congolese regeringswoordvoerder Patrick Muyaya. “Het onderzoek ging van start op de dag dat het lichaam van Okende werd gevonden. Op dat moment is de politie aan de slag gegaan”, aldus Muyaya.

Volgens de minister van Communicatie werkt het parket in deze zaak samen met het krijgsauditoraat en andere overheidsdiensten. De Congolese autoriteiten besloten eerder al om ook buitenlandse experts bij het onderzoek te betrekken. De minister van Justitie had al contact met de Belgische premier Alexander De Croo. België zal experts sturen om het Congolese gerecht in dit dossier te ondersteunen.

Muyaya is van mening dat bepaalde milieus achter de moord zitten en dat ze proberen een ‘psychose’ te creëren onder de inwoners van Kinshasa. Justitie doet volgens hem alles om de feiten op te helderen, aldus Radio Okapi.

Katumbi bij diverse diplomaten

Chérubin Okende was actief bij de partij ‘Ensemble pour la Republique’. De voorzitter van Ensemble, Moïse Katumbi, was dinsdag op de Britse ambassade in Kinshasa. Hij sprak met de Britse, Amerikaanse en Canadese ambassadeurs en vroeg aan de betrokken landen om het onderzoek naar de moord te ondersteunen. “De moordenaars en opdrachtgevers moeten worden ontmaskerd », verklaarde Katumbi na afloop van de ontmoeting met de diplomaten. Hij sprak ook over de kwestie met de ambassadeurs van Frankrijk en de Europese Unie.

© CongoForum, 19.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.