Provincie Mongala: productie van rijstzaad dat onder boeren wordt verdeeld (CongoForum)

YALIGIMBA – Bij de onderneming PHC (Plantations huileries du Congo) is afgelopen maandag een rijstzaadproject gelanceerd. Dat gebeurde in Yaligimba, op 51 kilometer van Bumba in de provincie Mongala. Naar verwachting zal bijna 75 ton verbeterd zaad op een aantal velden worden geoogst, meldt Radio Okapi. De zaden zullen worden uitgedeeld aan boeren als onderdeel van het lokale ontwikkelingsprogramma van de overheid voor de 145 gebieden (PDL-145T), aldus bronnen bij PHC.

Het project heeft als doel om de maniok-, rijst-, maïs-, soja-, bananenplantage-, bonen- en palmoliesectoren te promoten, met als doel om van die landbouwactiviteiten een echt bedrijf te maken in plaats van een simpele vereniging of eenmalige activiteit, zeggen dezelfde bronnen.

Met de steun van het ministerie van Landbouw verbleven medewerkers van PHC vier maanden lang in Yaligimba om rijstzaden te oogsten. Het werk werd uitgevoerd met technische hulp van het Internationaal Instituut voor Tropische Landbouw (IITA) en het Afrikaans Instituut voor Agrarisch Leiderschap (ALI).

Met de 25 hectare die is ingezaaid, verwacht de PHC 75 ton verbeterd zaad te oogsten. Op dezelfde manier verwachten ze op 10 hectare maïs 20 ton maïszaad te produceren.

De autoriteiten in de provincie Mongala zijn erg blij dat deze verbeterde zaden worden uitgedeeld aan de boeren. Dit zal hun productie stimuleren en hun sociaaleconomische omstandigheden verbeteren.

Het project heeft al geholpen om de werkloosheid in Yaligimba te verminderen. Het heeft werk kunnen geven aan 145 leden uit de lokale gemeenschap.

© CongoForum, 19.07.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van hartono subagio via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.