Mimy Mopunga over verkiezingen: “Ondanks huidige politieke context moedigen we vrouwen aan” (CongoForum)

KINSHASA – Met minder dan drie dagen te gaan voor de sluiting van de ‘Bureaux de réception des candidatures’ (BRTC) voor de nationale parlementsverkiezingen, bericht Actualité.cd over het pleidooi voor lijsten met genoeg vrouwelijke kandidaten en de reacties bij de partijen. Even het licht opsteken bij CAFCO, het ‘Cadre permanent de concertation de la femme congolaise’.

“We hebben het niet opgegeven”, zegt Mimy Mopunga, directeur van CAFCO. “We hebben de kandidaten opgevolgd die een opleiding hebben had en we hebben ook stappen ondernomen bij politieke partijen en groeperingen, wat we blijven doen. Tot nu toe hebben we contact opgenomen met onze focuspunten in de provincies om erachter te komen hoeveel vrouwen zich kandidaat hebben kunnen stellen. Maar de statistieken zijn echt betreurenswaardig.”

In 2022 werden er trainingen voor potentiële vrouwelijke kandidaten georganiseerd, met als doel hen in staat te stellen om de uitdagingen beter in te schatten en zich zo beter voor te bereiden. Het was de bedoeling om zo meer vrouwen te vinden die een mandaat willen veroveren bij de verkiezingen. Op 26 en 27 december 2027volgden vrouwelijke politici een training over politieke coaching. Sommigen deelden ook hun ambities voor 2023. CAFCO was van de partij.

In juni werd de kwestie van politieke participatie aan de orde gesteld door een publiek van ongeveer 100 vrouwelijke politici en sociale spelers. Mimy Mopunga verwees toen naar Angèle Makombo, waarnemend voorzitter van de politieke partij LIDEC. Zij had het over de moeilijkheden die vrouwen hebben om zich kandidaat te stellen. Sommige vrouwen aarzelen om zich duidelijk uit te spreken. Van één van de politieke partijen kreeg CAFCO een vraag naar vrouwelijke kandidaten. CAFCO kreeg wat meldingen binnen en speelde die door aan de partij in kwestie.

Waarom aarzelen vrouwen?

Voor de directeur van CAFCO is het alleszins geen kwestie van training of gevolgde strategie maar eerder een kwestie van de middelen om campagne te kunnen voeren en een gebrek aan vertrouwen dat de verkiezingen dit jaar zullen plaatsvinden. Veel vrouwen haken af door de politieke context. Ze zijn bang dat ze in dezelfde situatie terechtkomen als in 2016. Sommigen hadden toen wel aanbetaald, maar uiteindelijk waren er geen verkiezingen in datzelfde jaar.

Velen zijn van oordeel dat de nu geplande verkiezingen slechts hypothetisch zijn. De meeste vrouwen weten niet hoe ze zich kandidaat moeten stellen. Degenen die meer middelen hebben, gaan er toch voor. Anderen hebben hun oorspronkelijke ambities laten varen. “Ondanks de politieke context, de aarzelingen en alles wat kan ontmoedigen blijven wij echter vrouwen stimuleren om het risico te nemen”, besluit mevrouw Mopunga.

© CongoForum, 24.07.23 (em)

Beeld – bron: cafco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.