Kindu: bevolking dringt aan op behoud grote schermen in stadscentrum (CongoForum)

KINDU – De inwoners van Kindu (provincie Maniema) zijn het oneens met de beslissing van de regering om de werking van twee grote beeldschermen in het stadscentrum op te schorten. De schermen werden geïnstalleerd in de ‘Espace Mapon’ in de gemeente Mikelenge en op een tweede locatie. Het ene scherm is gesponsord door senator Matata Ponyo, het andere door Salomon Idi Kalonda, een lid van de politieke partij ‘Ensemble pour la République’.

De sponsors wilden aan de bevolking de kans geven om zo te kijken naar voetbalwedstrijden, films en televisieprogramma’s.

De bevolking vraagt zich nu af wat de echte reden is waarom de gouverneur van Maniema de werking van deze reuzenschermen abrupt heeft stopgezet, bericht Radio Okapi. Boze burgers, vaak jongeren, begrijpen het ingrijpen van de gouverneur niet. “Deze schermen zorgen voor verstrooiing en geven jongeren de kans om het nieuws te volgen”, aldus een inwoner van Kindu.

De inwoners zijn nu wat de kluts kwijt. In de Espace Mapon werd het nog nooit meegemaakt dat een scherm gewoon buiten werking werd gesteld. De boze inwoners willen dat de gouverneur terugkomt op zijn beslissing.

De interim-gouverneur van Maniema, Afani Idrissa, zegt dat er veiligheidsoverwegingen meespeelden. Hij is bang dat de schermen ertoe zullen leiden dat mensen pas laat naar huis zullen gaan. Zo zou het leger moeten worden ingezet om de veiligheid in de stad te verzekeren. Afani Idrissa spreekt van ‘verwarring tussen mensen die voor onveiligheid zorgen en vreedzame burgers’.

Voor sommige waarnemers heeft de maatregel veel meer te maken met politieke berekening dan met de veiligheid.

© CongoForum, 25.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florance Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.