Uvira: middenveld voert actie naar aanleiding van bezoek minister (CongoForum)

UVIRA – Het maatschappelijk middenveld in de stad Uvira (Zuid-Kivu) heeft de bevolking gisteren opgeroepen om een “dag van de dode stad” te houden in de stad en op het territorium van Uvira, om zo te protesteren tegen de komst van de nationale minister van Infrastructuur, Alexis Gisaro, naar Uvira.

Dinsdagochtend viel het leven in Uvira min of meer stil. Er reden geen auto’s of motorfietsen rond. Bedrijven, winkels en zelfs sommige officiële kantoren bleven gesloten. Op sommige plaatsen verzamelden jongeren zich langs de weg.

Er werd een wegblokkade gemeld in de buurt van de haven van Kalundu. Voetgangers konden zich wel ongehinderd verplaatsen.

Met deze demonstratie vroeg de ‘Nouvelle Société Civile Congolaise’ (NSCC) om het herstel van de wegen in de stad en het territorium Uvira.

Burgemeester is niet akkoord

Maar de burgemeester van Uvira, Kiza Muhato, riep op tot kalmte omdat zulke acties naar zijn mening altijd onproductief zijn en de arme lokale burgerbevolking onnodig treffen. Volgens de burgemeester hadden de organisatoren de autoriteiten 48 uur op voorhand moeten informeren over hun plannen, maar dat gebeurde niet.

Afgelopen weekend kondigde de minister van Infrastructuur het herstel aan van de ‘Route nationale’ tussen Nyatende en Kamanyola. De burgemeester: “Wat mij betreft is er geen reden voor de actie, want de regering is al begonnen met de aanleg van de weg tussen Kalundu en de Kavimvira-rotonde. De eerste fase is het onderzoek, de studie. En het contract met twee aannemers ligt al op het bureau van het stadhuis. In hun memorandum vraagt de NSCC om de weg aan te leggen, ook al bevindt deze zich nog in de eerste fase.”

Volgens de minister is de weg tussen Uvira en Bukavu opgenomen in het actieprogramma van de regering.

© CongoForum, 26.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.