Chinezen bouwen complex voor opleidingen in mijnstad Kolwezi (CongoForum)

KOLWEZI – Minister van Werk Claudine Ndusi heeft dinsdag in de stad Kolwezi (Lualaba) het startschot gelost voor het optrekken van nieuwe gebouwen voor het ‘Institut national de préparation professionnelle’ (INPP). Volgens de directeur-generaal van het INPP is het project mogelijk door de samenwerking tussen de DR Congo en China, aldus Radio Okapi.

In totaal zullen negen moderne gebouwen een nieuw complex moeten vormen, luidt het. Volgens directeur-generaal Godéfroid-Stanislas Tshimanga komen er lokalen voor allerlei beroepsopleidingen, vooral gericht op de mijnbouw. Er zijn ook plannen voor kantoren en ruimtes voor machines, ateliers en geologische laboratoria. Slaapzalen zullen plaats bieden aan 250 stagiairs en lesgevers.

En er komt nog meer: een centrum voor autokeuring, een medisch centrum, een polyvalente zaal, een keuken en een kantine, ruimtes voor patisserie en koude schotels, een parking, een basketbalterrein, een waterbassin om branden te bestrijden en een systeem om uitwasemingen af te voeren.

Het hele project moet worden uitgevoerd door het Chinese bedrijf GPC Yung Yang, dat al 60 jaar ervaring heeft in de bouwsector. De nieuwe infrastructuur komt er in de wijk Mutoshi in de gemeente Manika (Kolwezi).

Volgens de gouverneur van Lualaba, Fifi Masuka, zal het INPP dankzij de nieuwe voorzieningen veel opleidingen kunnen organiseren, wat de ontwikkeling van de provincie moet ten goede komen. De provinciale regering werkt mee om de site van water en stroom te voorzien.

Minister van Werk Claudine Ndusi is blij met de Chinese steun en zegt dat de bevolking moet worden bijgeschoold om de productiviteit te stimuleren en de onveiligheid terug te dringen. Lualaba is een gebied met veel potentieel in de mijnbouw. Als de plaatselijke bevolking beter wordt geschoold, wordt het minder noodzakelijk om werkkrachten in het buitenland te zoeken, aldus de minister.

© CongoForum, 26.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.