Stichting Panzi brengt voedsel en ‘kits’ naar ontheemden rond Goma (CongoForum)

GOMA – Ontheemden die als gevolg van de oorlog met M23 in en rond Goma wonen, kregen vorige week hulp van de Panzi-stichting van dr. Denis Mukwege. De hulp bestond uit voedsel voor 3.915 gezinnen, hygiënische artikelen en ‘waardigheidskits’ (met onder meer zeep, maandverband, tandenborstels, tandpasta) voor 2.884 vrouwen. Dat meldt Actualité.cd.

Volgens de stichting was deze interventie vooral gericht op vrouwen en meisjes die door de oorlog ontheemd waren geraakt, omdat het risico op seksueel en gendergebonden geweld tijdens de periode van ontheemding toeneemt. Het project was er ook op gericht om de seksuele en reproductieve gezondheid te verbeteren door vrouwen te beschermen tegen urogenitale ziekten die het gevolg zouden kunnen zijn van een gebrek aan menstruele hygiëne.

Het risico op seksueel geweld is groot in het gebied. In mei behandelde Artsen Zonder Grenzen in twee weken tijd meer dan 670 slachtoffers van seksueel geweld in de kampen voor ontheemden rond Goma. Dat zijn gemiddeld 48 nieuwe slachtoffers per dag onder mensen die het geweld in het conflict tussen het leger en de M23-rebellen zijn ontvlucht.

Sinds maart 2022 zijn meer dan een miljoen mensen ontheemd geraakt. Daarvan hebben er meer dan 600.000 onderdak gevonden in vaak overvolle en onhygiënische kampen aan de rand van de stad Goma.

© CongoForum, 27.07.23 (rk)

Beeld – bron: Dr. Mukwege, Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.