Nationale vaccinatiedagen tegen polio mikken op minstens 23 miljoen kinderen (CongoForum)

KINSHASA – De Nationale Poliovaccinatiedagen, geïnitieerd door de regering van de Democratische Republiek Congo met de steun van haar partners in het wereldwijde polio-uitroeiingsinitiatief, waaronder UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn gisteren van start gegaan.

Meer dan 23 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar zullen twee druppels oraal vaccin krijgen om hun immuniteit en die van de hele gemeenschap te versterken, bericht UNICEF.

Vaccinatieteams zullen van deur tot deur gaan om elk kind te bereiken. Deze vaccinatiecampagne gaat over 519 gezondheidszones in het land en zal in twee blokken plaatsvinden. Het eerste blok, gepland voor 27 tot 29 juli, richt zich op iets meer dan 9 miljoen kinderen in 11 provincies van het land, terwijl het tweede blok, gepland voor 10 tot 12 augustus, zich richt op ruim 14,3 miljoen kinderen in 15 provincies, waardoor het totale doel 23,3 miljoen kinderen is tussen 0 en 5 jaar.

De epidemiologische situatie van poliomyelitis (of polio) in Congo blijft zorgwekkend, met co-circulatie van poliovirusstammen en internationale uitbreiding van de epidemie in de Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burundi, Botswana en Zambia. De DR Congo alleen al rapporteerde ongeveer 50% van alle poliovirusstammen in de Afrikaanse regio in 2022.

De kwaliteit van de respons blijft een punt van zorg voor de regering en haar partners.

Er zijn nieuwe maatregelen genomen, waaronder:

Versterking en verbetering van het toezicht op alle niveaus;

Het gebruik van Open Data Kit, een digitale toepassing die het mogelijk maakt om de uitvoering van een campagne in realtime te evalueren;

Het organiseren van ‘sweeps’ in alle gezondheidszones waar meer dan 5% van de kinderen ontbreekt;

Het gebruik van gemeenschapswerkers en onafhankelijke medewerkers om te helpen bij het vaccineren van huishoudens die niet zijn bezocht;

De organisatie van officiële lanceringen op elk niveau door een autoriteit om hun betrokkenheid en inzet te verkrijgen.

Unicef zorgt, met de steun van Rotary, CDC, de Bill & Melinda Gates Foundation, USAID en Gavi, voor kwaliteitsvaccins en communicatie door middel van activiteiten gericht op politieke autoriteiten en gemeenschaps- en religieuze leiders, de verspreiding van boodschappen via de media, de distributie van affiches en ander materiaal binnen gemeenschappen en de opleiding en mobilisatie van ‘gemeenschapssteunpunten’.

In sommige gemeenschappen is er veel weerstand tegen vaccinaties. Verder hebben veel kinderen moeilijk toegang tot gezondheidszorg, vooral als gevolg van de onveiligheid in het oosten van het land, die veel burgers doet verhuizen.

Polio is een ernstige en erg besmettelijke ziekte die grenzen overschrijdt. Vaccinatie is de enige manier om kinderen te beschermen tegen polio, dat onomkeerbare verlamming kan veroorzaken.

© CongoForum, 28.07.23 (rk)

Beeld – bron: Presidentschap DR Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.