Moord op Okende: opposanten eisen ontslag van twee rechters bij Grondwettelijk Hof (CongoForum)

KINSHASA – De opposanten Augustin Matata, Delly Sesanga en Moïse Katumba eisen in een brief het ontslag van twee rechters bij het Grondwettelijk Hof, Dieudonné Kamuleta Badibanga en Sylvain Lumu Mbaya. Ze vinden dat beide rechters over de schreef zijn gegaan toen ze communiceerden over de moord op opposant Chérubin Okende.

Matata, Sesange en Katumbi blijven aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar de recente moord, aldus Radio Okapi. De twee rechters spraken met de media over de feiten terwijl ze in hun functie niets mogen zeggen over dossiers waarover het Grondwettelijk Hof mogelijk nog iets moet beslissen.

De opposanten merken op dat Okende werd ontvoerd op het terrein van het Grondwettelijk Hof, waar hij was uitgenodigd. De voorzitter van het Hof, Dieudonné Kamuleta, zou hierover uitleg moeten geven aan het gerecht, vinden ze.

Chérubin Okende, ooit nog minister van Vervoer, werd op 13 juli dood teruggevonden in zijn auto in Kinshasa. Twee verdachten zijn aangehouden, zijn chauffeur en zijn lijfwacht. Okende werd getroffen door een kogel afkomstig van een wapen dat naast hem in de auto lag, zo verklaarde althans het openbaar ministerie op 19 juli.

Okende was lid en woordvoerder van de partij Ensemble pour la République. Ensemble twijfelt aan de officiële versie van de feiten en wacht op het werk van een internationale onderzoekscommissie die de moord moet onderzoeken.

© CongoForum, 28.07.23 (db)

Beeld – bron: Chérubin Okende, Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.