Kwamouth: 125 leden Teke-gemeenschap keren terug naar huis (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering blijft de leden van de Mobondo-militie op de hielen zitten in de regio ‘Grand Bandundu’ en een deel van de stadsprovincie Kinshasa. Dat bericht Actualité.cd.

Op de jongste ministerraad wist de onderminister van Defensie, Samy Adubango Awotho, te melden dat 125 leden van de Teke-gemeenschap naar huis waren teruggekeerd omdat de onveiligheid in hun streek was verminderd.

Het leger zit strijders van de Mobondo-militie nog altijd op de hielen in Mai Ndombe, Kwango en Maluku (niet heel ver van Kinshasa). Op 25 juli 2023 keerden 125 leden van de Teke terug naar de plaats Kinsele, langs de Route nationale nr. 1.

De Mobondo-militie ontstond door het conflict tussen de Teke en de Yaka, die met elkaar overhoop liggen over grondbezit. Volgens Human Rights Watch eiste het conflict in minder dan een jaar tijd al minstens 300 mensenlevens. In juni 2022 begonnen de wreedheden in de streek van Kwamouth.

De Teke-chef van het dorp Masiambe eiste van anderen, onder wie de Yaka, een hogere ‘heffing’. Maar de Yaka pikten dat niet en besloten om te betogen. Als gevolg hiervan gingen de Teke jacht maken op burgers die niet tot hun bevolkingsgroep behoorden. De Yaka reageerden door de traditionele autoriteiten in het dorp Ngambomi te vervangen door hun eigen mensen.

© CongoForum, 31.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.