Drinkwaterproject in Tenke blijkt groot succes (CongoForum)

TENKE – Inspanningen om de drinkwaterbevoorrading in de streek van Tenke te verbeteren, blijken een succes. Sinds 2017 is er daar een systeem dat de bevolking aan drinkwater moet helpen, bericht Actualité.cd. Tenke en omgeving beschikken over 15 drinkwaterpunten die worden gerund door de Coopérative de Gestion d’Eau de Tenke (CGET). Die structuur levert goed werk, zo is te horen.

Het mijnbouwbedrijf Tenke Fungurume Mining sponsorde in de streek een drinkwatersysteem. Dat systeem wordt beheerd door een beheerscomité, momenteel geleid door Justin Ilunga. Het project geeft werk aan 94 personen.

CGET kon al 41.000 dollar sparen door drinkwater te verkopen en voor het gebruik van aangelegde douches en toiletten te laten betalen. Dat geld moet dienen om projecten te financieren die de bevolking ten goede komen, zegt Ilunga. De coöperatieve wil ook werk maken van water in flessen zodat de inwoners van Tenke die niet altijd moeten gaan kopen in Likasi.

CGET wil verder een restaurant openen in Tenke. De bakstenen hiervoor worden nu volop geproduceerd. Bij Tenke Fungurume Mining zijn ze tevreden over de manier waarop de coöperatieve werkt, luidt het.

TFM ondersteunt ook een ander beheerscomité, COGEPCO, en de gemeente Fungurume. Het bedrijf zorgt voor het onderhoud van de generatoren die de pompstations van elektriciteit voorzien, laat reparaties uitvoeren en zorgt voor brandstof.

© CongoForum, 01.08.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van rony michaud via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.