Humanitaire crisis verergert in Ituri: meer dan 1,75 miljoen ontheemden (CongoForum)

BUNIA – De humanitaire situatie in de provincie Ituri is sinds begin dit jaar op een verontrustende manier verslechterd. Bijna 345.000 mensen zijn opnieuw ontheemd geraakt, wat het totale aantal ontheemden op meer dan 1,75 miljoen brengt. Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) maken vrouwen 51% uit van deze ontheemde bevolking, die het moet zien te redden in erg precaire en kwetsbare omstandigheden. Dat schrijft Actualité.cd.

Eén van de belangrijkste oorzaken van deze massale volksverplaatsingen zijn gewapende aanvallen en gevechten, die verantwoordelijk zijn voor meer dan 91% van de geregistreerde verplaatsingen. Het geweld blijft de regio teisteren en brengt het leven en welzijn van onschuldige burgers in gevaar.

Op zaterdag 22 juli vond bijvoorbeeld een tragisch incident plaats in het dorp Tchomia, in de streek van Djugu. Een Congolese soldaat, die terugkeerde uit Gobu, opende het vuur en doodde 13 burgers, onder wie 10 kinderen en 2 vrouwen. De slachtoffers waren naar verluidt op weg naar de begrafenis van zijn zoon, die tijdens zijn opdracht was overleden. Deze gebeurtenis illustreert de menselijke tragedie die zich in de regio voltrekt.

Als reactie op deze zware humanitaire crisis zijn de provinciale regeringen op maandag 24 juli aan besprekingen begonnen in Goma. Het doel van deze regionale gesprekken is om de samenwerking tussen de provincies Noord-Kivu, Maniema, Ituri, Zuid-Kivu en Tanganyika te versterken om gecoördineerde antwoorden te vinden op ontwikkelingsproblemen en de getroffen bevolkingsgroepen adequate steun te bieden.

De situatie in Ituri vereist een dringende en gezamenlijke reactie van alle betrokkenen, zowel nationaal als internationaal. Het is absoluut noodzakelijk om de burgers te beschermen, essentiële humanitaire hulp te verlenen en duurzame oplossingen te zoeken om een einde te maken aan het geweld en ontheemden in staat te stellen in veiligheid naar huis terug te keren.

© CongoForum, 02.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.