Regeringswoordvoerder Muyaya gaat prat op succes Spelen Francofonie in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De geslaagde organisatie van de 9de Spelen van de Francofonie in Kinshasa is een nieuw narratief (verhaal) voor de Democratische Republiek Congo, verklaarde de minister van Communicatie en Media, Patrick Muyaya maandagavond op een briefing in het ‘Palais du peuple’. Dat schrijft Mediacongo.

“We willen de hele Congolese bevolking, en Kinshasa in het bijzonder, bedanken voor het feit dat ze gehoor hebben gegeven aan de oproep van de president van de Republiek en de hele regering om deel te nemen aan de lancering van de 9de Spelen van de Francofonie. Als we kijken naar de commentaren die we aan het slot van deze ceremonie hebben opgevangen, zijn de Congolezen nogal blij en gelukkig om te zien dat we niet alleen de uitdaging zijn aangegaan om de Spelen van de Francofonie te organiseren, maar dat we er vooral een speciaal tintje aan hebben gegeven door ons land op een andere manier voor te stellen, te beginnen met onze cultuur, om te laten zien dat de koerswijziging wel degelijk realiteit is onder het leiderschap van president Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo”.

Regeringswoordvoerder Muyaya stak dus duidelijk de loftrompet. Op de briefing waren ook de minister van Cultuur (Catherine Kathungu Fuhara) en de directeur van het nationale comité voor de Spelen (Isidore Kwandja) aanwezig.

Muyaya: “Voor ons was die dag ook een dag om de vlag te vieren. Het was de dag waarop we allemaal wilden dat de Democratische Republiek Congo voor het oog van de wereld zou winnen”. De minister van Communicatie en Media was verheugd over het feit dat de bevolking van de DR Congo zich deze Spelen eigen heeft gemaakt en over het aantal medailles dat Congolese artiesten en atleten tijdens de competities al in de wacht hebben gesleept.

“De DR Congo is niet alleen gastheer van de competitie, maar doet ook mee om te winnen. Op dit moment staan we vierde in de medaillelijst, met twee gouden medailles”, aldus Muyaya maandagavond.

In haar commentaar op de deelname van de ‘Culturele Luipaarden’ prees de minister van Cultuur, Kunst en Erfgoed de dimensie van de Spelen in haar sector. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om de inwoners van Kinshasa op te roepen om massaal aanwezig te zijn bij de verschillende optredens van Congolese artiesten.

“De Spelen van de Francofonie promoten artiesten in de 11 kunsten. Cultuur is niet alleen muziek, maar ook dans, verhalen vertellen, beeldhouwen, literatuur, schilderen, theater en jongleren. Ik verwacht medailles bij de finales in verhalen vertellen, hiphop en digitale creatie,” vertelde ze aan de artiesten.

Maître Gims en Ferré

“Al de jongeren die naar Kinshasa zijn gekomen waren enthousiast om de hoofdstad van de rumba te bezoeken. Ik kan u verzekeren dat Ferré Gola zal spelen en een geweldig optreden zal geven”, verklaarde Isidore Kwandja tijdens de briefing in het ‘Palais du peuple’.

De directeur van het ‘nationaal comité voor de negende Spelen van de Francofonie’ (CNJF) bevestigde aan de pers dat er gesprekken lopen om muzikant Ferré Gola te laten optreden tijdens de ‘Nachten van de Francofonie’.

“Ferré Gola is een groot en getalenteerd muzikant uit ons land. Hij wordt overal gevraagd en ik kan u verzekeren dat er onderhandelingen gaande zijn om hem weer op het programma te krijgen”, voegde hij eraan toe. De Congolese muziekster had zich eerder teruggetrokken uit het programma voor de nevenactiviteiten van de 9de Spelen van de Francofonie op de esplanade van het Palais du peuple, bekend als “Les nuits de la Francophonie”.

Kwandja: “We hebben met hem over veel dingen gesproken die tijdens de Spelen zouden gebeuren. Voor wat betreft de openingsceremonie had de dienstverlener aan wie we deze taak hadden toevertrouwd al geruime tijd contact met de artiesten die optraden”, onthulde hij. Hoe dan ook blijft er hoop dat ook Ferre Gola acte de présence zal geven.

Minister Patrick Muaya riep iedereen op om ongegronde concurrentie rond dit historische evenement voor de Democratische Republiek Congo, dat eenheid en samenleven voorstaat, uit te bannen. “Er is een geest van viering van de vlag, een geest van eenheid waarin we onze beste artiesten willen gebruiken om hun stem te laten horen. Als er op een bepaald moment dingen gezegd zijn die Ferré Gola gefrustreerd hebben, dan zijn dat dingen die worden opgevolgd. We moeten niet te snel conclusies trekken door te zeggen: uitgesloten of opgesteld,” concludeerde de minister van Communicatie en Media.

‘Maître Gims’ zal naar verluidt dit weekend in Kinshasa zijn voor een voorstelling op de esplanade van het ‘Palais du peuple’ in het kader van de ‘Nuits de la Francophonie’. Maître Gims, ook wel Gims, pseudoniem van Gandhi Djuna (Kinshasa, 6 mei 1986), is een Frans-Congolees zanger, rapper, muziekproducent en componist. Hij staat sinds 2003 bekend als lid van het Franse rapcollectief Sexion d’Assaut, maar vergaarde ook bekendheid als soloartiest.

© CongoForum, 03.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fulbert Balolage

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.