Staatsfinanciën: meer dan 5,5 miljard dollar aan inkomsten gemobiliseerd op 28 juli (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese staat had op 28 juli 2023 in totaal ruim 5,5 miljard dollar (12.691.647.583.909,70 Congolese frank) aan inkomsten geboekt. Dit op basis van een wisselkoers van 2.300 frank voor 1 dollar, bericht het persagentschap ACP.

De Algemene Inspectie van Financiën maakte het cijfer via een persbericht bekend. Voor de overheidsuitgaven kwam de IGF aan een bedrag van bijna 5,4 miljard dollar. De Schatkist noteerde een batig saldo van bijna 168,5 miljoen dollar.

De Congolese autoriteiten gaven eerder al instructies om meer inkomsten te realiseren. Dat blijkt het geval te zijn, en die trend zou moeten worden aangehouden.

De lonen van de ambtenaren voor juli 2023 werden overigens met een week vertraging uitbetaald. Dat zou te wijten zijn aan het bijwerken en opschonen van de databank van de ambtenaren. Aangezien deze operaties al zijn afgerond, zal de betaling van ambtenaren geen effect hebben op de wisselkoers. De autoriteiten willen wel de ambtenarenlonen in Congolese frank blijven uitbetalen.

Eén en ander kwam in juli aan bod op een vergadering met het IGF, de werkgeversfederatie FEC en de Congolese Vereniging van Banken, aldus het persbericht.

© CongoForum, 03.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Merveille Assani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.