Humanitaire crisis in Congo: Wereldvoedselprogramma zoekt extra geld om ontheemden te helpen (CongoForum)

KINSHASA – De humanitaire situatie in de DR Congo gaat zienderogen achteruit nu 6,7 miljoen verplaatste personen getroffen worden. 80% van deze mensen heeft af te rekenen met een verscherpte hongercrisis en slechte voeding. Het oosten van Congo, een regio met veel conflicten en onveiligheid, wordt bijzonder getroffen: daar treffen de problemen niet alleen de ontheemden maar ook een groot deel van de plaatselijke bevolking.

Het Wereldvoedselprogramma is op het terrein aanwezig en tracht in te spelen op de meest dringende behoeften. Maar de maatregelen zijn ontoereikende wegens veel te late betalingen en nonchalance.

In het oosten van Congo hebben 3,6 miljoen mensen dringend voedselhulp nodig. De huidige middelen volstaan niet om de behoeften van de noodlijdende bevolking te lenigen.

Om de almaar uitbreidende humanitaire crisis te verhelpen geeft het WFP de voorkeur aan steun in contanten, in de maanden juli, augustus en september. Zo kunnen 1,6 miljoen personen geholpen worden.

WFP denkt dat het aantal hulpbehoevenden in de komende zes maanden nog zal stijgen. Maar de hulp volstaat dus nu zelfs niet om 1,6 miljoen getroffen personen tot september te helpen overbruggen.

Als het WFP geen blijvende hulp ontvangt, zal het aantal personen die hulp kunnen ontvangen vanaf oktober gigantisch worden gereduceerd, met desastreuze gevolgen voor die mensen die op hulp rekenen in Congo, zegt de organisatie. Daarom is er nu een oproep om 557 miljoen dollar te vinden en zo de meest noodzakelijke voedselhulp te financieren in het oosten van Congo, in de periode van augustus tot december 2023.

De organisatie vindt het belangrijk dat er voorspelbare en flexibele middelen worden ter beschikking gesteld om hiermee tegemoet te komen aan de snelle evolutie van de humanitaire noden. Alleen zo wordt het moelijk om catastrofale gevolgen te vermijden voor miljoenen mensen die hulp vragen. De internationale gemeenschap moet gevolg geven aan de dringende oproep en de getroffen bevolking in Congo ter hulp snellen.

© CongoForum, 04.08.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Denise Lukesso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.