Opiniepeiling: groeiende steun voor presidentskandidaat Moïse Katumbi (CongoForum)

KINSHASA – Uit een recente opiniepeiling blijkt dat opposant Moïse Katumbi 45% van de stemmen kan halen bij de presidentsverkiezingen van eind dit jaar. De zittende president, Félix Tshisekedi, kan rekenen op 34% van de stemmen. De cijfers komen uit de peiling die het onderzoeksbureau CAPSES (Centre d’études politiques et socio-économiques africaines) tussen 13 en 20 juni 2023 uitvoerde in alle Congolese provincies, berichten Forum des As en Mediacongo.

CAPSES stelde vragen aan 1.224 personen. 47% van de ondervraagden wil dat er een andere president komt, 34% vindt dat Tshisekedi mag blijven zitten, 22% is nog onbeslist.

Er werd ook gepeild naar de geloofwaardigheid van een aantal politici. Tshisekedi wordt vooral geloofd door kiezers in de ruime Kasaï-regio en een deel van de vroegere Evenaarsprovincie. Moïse Katumbi scoort beter in de provincies van het vroegere Katanga, in de Kivu en in de provincies die vroeger samen de Oostelijke Provincie vormden.

CAPSES, dat vergelijkt met cijfers uit november 2022, zegt dat Katumbi aan populariteit heeft gewonnen. De baas van Ensemble ging er 12% op vooruit, Tshisekedi boekte 10% vooruitgang.

Sombere sfeer

Bij vragen over de politieke situatie, de veiligheid en de leefomstandigheden blijkt de sfeer bij de bevolking somber te zijn. Een meerderheid van de Congolezen vindt dat Tshisekedi de door hem gedane beloften niet nakwam. Slechts 6% is van mening dat de president veel van zijn beloften effectief uitvoerde.

Wanneer het gaat om het oorlogsgeweld in Oost-Congo, vindt 58% dat de regering niet genoeg doet om de onveiligheid aan te pakken, in het bijzonder in het oosten. Bij een vraag over de politieke situatie zegt 61% niet tevreden te zijn over de huidige machthebbers; vooral in Haut-Lomami, Bas-Uele, Lualaba, Maniema, Sankuru, Zuid-Kivu en Kwilu is er op dat punt grote ontevredenheid.

De opiniepeilers concluderen dat de bevolking naar een wissel van de macht verlangt in de hoop dat de leefomstandigheden dan eindelijk wel zullen verbeteren en dat er dan een bestuur is dat de onveiligheid wel kan verminderen.

© CongoForum, 04.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.