Verenigde Staten stellen 48 miljoen dollar beschikbaar om humanitaire noodsituatie aan te pakken (CongoForum)

KINSHASA – De Verenigde Staten geven bijna 48 miljoen dollar extra humanitaire hulp om de huidige noodsituatie in de Democratische Republiek Congo aan te pakken, aldus een verklaring van het Amerikaanse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (USAID). De verklaring werd afgelopen donderdag gepubliceerd, aldus Radio Okapi.

De hulp zal tegemoet komen aan de dringende behoeften van mensen die getroffen zijn door de huidige crisis in de Democratische Republiek Congo.

“Waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland kondigde de financiering gisteren aan bij een bezoek aan Kinshasa. De financiering zal bijna 2 miljoen mensen helpen die getroffen zijn door de crisis in het oosten van de DR Congo. Deze financiering komt bovenop de lopende Amerikaanse steun voor de bevolking van de DR Congo en brengt de totale humanitaire hulp van de VS dit fiscale jaar op bijna 486 miljoen dollar als antwoord op de dringende behoeften,” aldus de verklaring.

De aanhoudende gevechten tussen het Congolese leger, door Rwanda gesteunde strijders van M23 en andere gewapende groepen hebben geleid tot grote volksverplaatsingen en een beperkte toegang tot basisvoorzieningen, constateren de Verenigde Staten.

“Naar verwachting zullen in 2023 meer dan 26 miljoen mensen in de DR Congo humanitaire hulp nodig hebben, en alleen al in de provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu zijn sinds het begin van het jaar ongeveer 1,3 miljoen mensen ontheemd geraakt, van wie velen in onveilige en overvolle kampen leven zonder genoeg toegang tot voedsel, water of medische zorg”, stelt USAID.

De nieuwe hulp zal ondersteuning bieden aan beschermingsactiviteiten, zoals de preventie van en reactie op gendergebonden geweld en psychosociale ondersteuning voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Deze nieuwe steun van USAID, die 3 miljoen dollar rechtstreeks aan Congolese niet-gouvernementele organisaties verstrekt, zal ook de inspanningen financieren van partners die onder andere noodvoedselhulp, gezondheidszorg, voedingssteun, materiaal voor onderdak en drinkwater verstrekken.

© CongoForum, 04.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van DWilliam via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.