Onveiligheid in Ituri: meer dan 100 scholen gesloten in eerste helft van 2023 (CongoForum)

BUNIA – Een rapport van het ‘Onderwijscluster’ toont aan dat Ituri een van de provincies is waar de scholen het zwaarst door geweld worden getroffen. In de eerste helft van 2023 werden meer dan 100 scholen gesloten, acht vernield en twee andere aangevallen. Gelukkig lukte het ook om 13 scholen te heropenen op plaatsen waar de veiligheidssituatie verbeterde.

Volgens het rapport, dat Laprunellerdc.cd kon raadplegen, konden in Lala (Djugu) meer dan 1.500 ontheemde kinderen hun schooljaar niet afmaken als gevolg van een aanval door gewapende milities in juni. In de streek van Mambasa kostte het gewapend geweld sinds begin dit jaar al aan minstens 172 burgers het leven, meer bepaald in de gezondheidszone Mandima. Een evaluatiemissie van Caritas, uitgevoerd tussen 22 en 26 juli, gaf aan dat in 11 gezondheidszones meer dan 300 personen werden ontvoerd.

Meer dan 23.000 mensen waren gedwongen hun huizen te ontvluchten.

De ngo Coordination Humanitaire wijst op de behoeften op het gebied van bescherming, gezondheid, voeding, onderdak, water, hygiëne en sanitaire voorzieningen, essentiële huishoudelijke artikelen en voedselzekerheid.

De organisatie roept op tot multisectorale “noodhulp” om te voorkomen dat de kwetsbaarheid van deze mensen nog groter wordt.

Naast de aanhoudende onveiligheid, die leidt tot veelvuldige volksverplaatsingen, wordt de gezondheidszone Mandima ook geteisterd door ondervoeding en een mazelenepidemie. Er zijn dan ook maar weinig partners in het gebied, onder andere wegens de onveiligheid, de moeilijke bereikbaarheid van het gebied en de beperkte financiële middelen.

© CongoForum, 08.08.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.