Werelddag Autochtone Volkeren richt schijnwerpers op pygmeeën (CongoForum)

KINSHASA – Ook in de DR Congo wordt vandaag, 9 augustus, de Werelddag van de Autochtone Volkeren gevierd. Deze editie staat in het teken van het vermogen van inheemse volkeren om veranderingen te realiseren en meer over hun eigen lot te beslissen.

Wereldwijd behoren 476 miljoen mensen tot inheemse volkeren, verspreid over 90 landen, zeggen de Verenigde Naties. Ze behoren tot de mensen die het sterkst worden gemarginaliseerd op onze planeet. Inheemse volkeren staan voor een rijk taalkundig en cultureel erfgoed en heel wat tradities en voorouderlijke gewoonten.

Overal in de wereld zie je hoe inheemse volkeren moeten knokken om erkenning te krijgen en hun meest fundamentele rechten te kunnen uitoefenen. Ze vragen respect voor hun eigen identiteit, hun levenswijze, hun gronden, hun natuurlijke rijkdommen. Nog altijd maken ze veel discriminatie en onrecht mee.

De Werelddag moet helpen om te sensibiliseren rond al deze thema’s.

In Congo is er sinds 15 juli 2022 een wet die de rechten van inheemse volkeren, meer bepaald de pygmeeën, moet beschermen en bevorderen. Die wet is bedoeld om de situatie van de pygmeeën te verbeteren en hen uit de marginaliteit te halen. In de wet is sprake van gratis toegang tot onderwijs, gratis toegang tot het gerecht en de erkenning van eigen technieken om traditionele geneesmiddelen te bereiden.

© CongoForum, 09.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Billy Yvan Lutumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.