Presidenten van Indonesië en Brazilië worden verwacht in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De Indonesische president Joko Widodo en zijn Braziliaanse collega Luiz Inácio Lula da Silva worden eind augustus in Kinshasa verwacht om deel te nemen aan een top met de Democratische Republiek Congo, Brazilië en Indonesië. Dat hebben bronnen uit de entourage van president Félix Tshisekedi en het Congolese ministerie van Milieu bekendgemaakt, meldt Digital Congo.

Na een persoonlijke ontmoeting met Tshisekedi in Belèm verklaarde de Braziliaanse president Lula dat hij binnenkort een bezoek zal brengen aan de Congolese hoofdstad. Het gesprek tussen beide staatshoofden duurde ongeveer twee uur en vond plaats in de marge van de recente Amazonetop.

De top in Kinshasa is gepland op 25 augustus. De drie deelnemende landen willen de onderlinge banden aanhalen om zo meer gewicht in de schaal te kunnen leggen bij internationale onderhandelingen en de samenwerking op het vlak van milieu te bevorderen.

Het behoud van bosecosystemen is essentieel voor de gezondheid van de planeet. De drie belangrijkste bosgebieden ter wereld – het Amazonegebied, het Congobekken en het Borneo-Mekongbekken – zijn samen goed voor 80% van de tropische bossen en twee derde van de biodiversiteit op aarde. Bovendien voorzien zij in het levensonderhoud van minstens één miljard mensen.

De DR Congo, Brazilië en Indonesië besloten al in november 2022 om samen te werken en met één stem te spreken om hun landen te beschermen en de ontwikkeling te bevorderen van de mensen die van de bewuste wouden en bossen leven.

© CongoForum, 11.08.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence de la République

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.