Caritas Butembo-Beni verdeelt levensmiddelen onder ontheemden in Oicha (CongoForum)

BUTEMBO – Caritas Butembo-Beni is sinds donderdag bijstand aan het bieden aan 109.000 ontheemden en onthaalgezinnen in Oicha, in de streek van Beni. Dat is mogelijk dankzij ondersteuning van het Wereldvoedselprogramma (WFP). De hulp gaat naar mensen in de gezondheidszones Tenambo, Mabasele en Pakanza. Het gaat om levensmiddelen die worden verdeeld: producten op basis van granen, groenten, plantaardige olie en keukenzout. De actie zal tien dagen lang duren.

In de gemeente Oicha verblijven veel ontheemden, mensen die gevlucht zijn uit de streek van Beni en de provincie Ituri, signaleert Radio Okapi. Al deze mensen sloegen op de vlucht voor de aanvallen van de ADF-rebellen. Ze verloren have en goed, vertelt François Kaputu van Caritas Butembo-Beni: “Deze mensen kunnen niet meer naar hun akkers gaan, dus hebben ze ook niets te eten. Wij geven een antwoord aan die mensen die het meest in nood verkeren. De noden zijn erg reëel.”

Imelda Kavira Shaghonere is de voorzitster van een comité dat de ontheemden in Oicha vertegenwoordigt. Zij is blij met de geboden hulp. “Ten gronde hebben we natuurlijk de terugkeer van de vrede nodig”, zegt ze. “Zo kunnen de ontheemden eindelijk weer hun akkers bewerken. »

Onder de talloze ontheemden zijn er ook gevallen van ondervoeding. Nu, met de bijstand van Caritas, is het even een beetje ‘feest’. “De noden blijven natuurlijk”, zegt Imelda. « Buiten de voorziene sites zijn er ook ontheemden die iets moeten huren. Voor hen is het moeilijk om huur te kunnen betalen.”

© CongoForum, 11.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.