Overheid stelt gerust: “Op weg naar stabilisatie van onze munt”, zegt Vital Kamerhe (CongoForum)

KINSHASA – Premier Jean-Michel Sama Lukonde leidde dinsdag een belangrijke vergadering van het Comité voor Economische Conjunctuur om de economische situatie van het land te beoordelen. Op de vergadering werden de cruciale kwesties van het moment besproken, in het bijzonder de inspanningen van de regering om de wisselkoers van de Congolese frank op de markt te stabiliseren.

Om de koopkracht van de burgers te verbeteren en in te spelen op initiatieven van de regering met betrekking tot de wisselkoers, kondigde het Comité zijn voornemen aan om strenge economische controles in te voeren op de prijzen van goederen en diensten op de markt. Vital Kamerhe, vicepremier en minister van Economie, deelde dat mee aan de pers, aldus Actualité.cd.

Sinds drie weken intervenieert de regering, in samenwerking met de Centrale Bank, rechtstreeks op de valutamarkt om de Congolese frank te stabiliseren. Bedoeling is de stabiliteit van de nationale munt te versterken.

Minister Kamerhe benadrukte dat er aanvullende maatregelen zijn genomen om de strategie van de Centrale Bank te versterken die valutaspeculatie moet tegengaan en de invloed van de dollar in de economie moet verminderen. Die maatregelen worden aangevuld met besluiten om de economie te reguleren. Kamerhe verklaarde ook dat de regering vastbesloten is om oneerlijke prijspraktijken uit te roeien, met name in de oliesector.

“Op regeringsniveau zijn andere maatregelen genomen die de premier en de leden van het Conjunctuurcomité vandaag hebben bekrachtigd. We moeten onze economie reguleren. Regulering vraagt om productie-initiatieven. We hebben ook besloten dat we de zaken niet op hun beloop laten in een ‘jungle’. De economische controle op de prijzen moet serieus worden uitgevoerd”, aldus Kamerhe.

De vicepremier benadrukte het belang van economische regulering om eerlijke en billijke prijzen voor iedereen te garanderen, vooral in een context waarin de wisselkoers gunstiger is voor de Congolese frank. Het doel van deze regulering is om prijsmanipulatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat de voordelen van monetaire stabiliteit alle burgers ten goede komen.

Sommigen denken dat de stabiliteit van de frank maar iets tijdelijks is. Maar Kamerhe zegt dat die stabiliteit het resultaat is van een combinatie van monetaire, economische en budgettaire maatregelen. Hij verwacht dat de gedane inspanningen zullen helpen om de koopkracht van de bevolking te vergroten.

De vergadering van het Comité voor Economische Conjunctuur werd ook bijgewoond door andere belangrijke leden van de regering, onderwie de staatsminister van Begroting, de minister van Buitenlandse Handel, de minister van het Plan, de onderminister van Mijnbouw en de onderminister van Financiën.

© CongoForum, 11.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.