Presidentskandidaat en opposant Diongo schetst somber beeld van beleid Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese politicus Franck Diongo, voorzitter van de politieke partij ‘Mouvement Lumumbiste Progressiste’ (MLP), heeft op een ontmoeting met journalisten een somber beeld geschetst van het regime van Félix Tshisekedi.

Franck Diongo vertelde volgens Mediacongo over zijn leven vanaf zijn arrestatie op 20 juni 2023 tot zijn vrijlating op 15 juli van dit jaar. De voorzitter van de politieke partij MLP werd door gewapende mannen gearresteerd op het kruispunt van de Kabinda- en Huileries-laan. Voor de goede orde: vóór zijn arrestatie was Franck Diongo in rouw in het ‘Hôpital du Cinquantenaire’. Na het leggen van een krans verliet hij het ziekenhuis. Vlak daarna werd hij aangehouden.

“Ik werd op klaarlichte dag op de kruising van de Avenues des Huileries en Kabinda op de meest willekeurige manier ontvoerd door de Republikeinse Garde van de heer Tshilombo, hierbij gesteund door de Congolese nationale politie en andere veiligheidsdiensten. Ik werd achtereenvolgens met geweld en brutaliteit overgebracht naar de provinciale politie-inspectie, naar de voormalige inlichtingendienst DEMIAP (Détection Militaire des Activités Anti-Patrie) waar ik enkele weken verbleef, en ook naar het auditoraat van het garnizoen in Gombe. Tot slot werd ik op zeker moment ’s nachts overgebracht naar de militaire gevangenis van Ndolo waar ik werd opgesloten en enkele dagen van mijn vrijheid werd beroofd.”

Volgens Franck Diongo is het onaanvaardbaar dat in een staat die beweert een rechtsstaat te zijn, de toestemming om een vreedzame burger aan te pakken wordt gegeven door de commandant van de Republikeinse Garde, bekrachtigd en goedgekeurd door de president.

Diongo, die presidentskandidaat is en zich afzet tegen Tshisekedi, voegde eraan toe: “Ik was de persoonlijke gevangene van de heer Félix Tsholombo, die een historische en charismatische tegenstander van zijn regime fysiek wilde uitschakelen om hem weg te houden van de presidentsverkiezingen waarvoor hij kandidaat is.”

De opposant vindt dat het leger voor de kar van de machthebbers wordt gespannen. Hetzelfde geldt voor de politie en de veiligheidsdiensten. Hij is van mening dat justitie zodanig wordt georganiseerd dat de sterkste het altijd haalt tegen de zwakste, zonder enige vorm van proces.

Franck Diongo kreeg naar eigen zeggen infusen zonder hiermee akkoord te zijn gegaan. “Ik heb gezondheidsproblemen omdat officieren van de militaire inlichtingendienst mij, tijdens mijn ongerechtvaardigde opsluiting bij de vroegere DEMIAP, twee keer infusen hebben gegeven zonder mijn toestemming en zonder de aanwezigheid van mijn persoonlijke arts, mijn advocaten en familieleden. Voor de infusen gebruikten ze producten waarvan ik de inhoud en zelfs de herkomst niet ken, waardoor ik ziek werd.”

Volgens Diongo zijn de huidige machthebbers te beschouwen als ‘een regime van terreur, roof, corruptie en repressie dat het einde van zijn heerschappij nadert, omdat het volk in december van dit jaar niet op Félix Tshilombo zal stemmen. De wereld moet weten dat als mij iets dramatisch overkomt op het gebied van gezondheid en veiligheid, het Félix Tshilombo is die daarvoor verantwoordelijk zal zijn.”

Ter herinnering: Franck Diongo werd gearresteerd op beschuldiging van ondermijning van de staatsveiligheid en illegaal wapenbezit. Hij werd een tijdlang vastgehouden bij de nationale inlichtingendienst ANR en opgesloten in de militaire gevangenis van Ndolo. Op 15 juli werd hij dan voorlopig vrijgelaten.

© CongoForum, 16.08.23 (rk)

Beeld – bron: Franck Diongo/ Radio Okapi, John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.