Manono: kinderen ontginnen uit noodzaak cassiteriet in mijnen (CongoForum)

MANONO – Een aantal kinderen in de streek van Manono (provincie Tanganyika) doet tijdens de schoolvakanties aan kleinschalige cassiteriet (tin)-mijnbouw. Een team van Radio Okapi heeft dit tijdens een bezoek aan het gebied geconstateerd.

Enkele kinderen beweren wees te zijn. Ze zijn op zoek naar ertsen die ze kunnen verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien. Specialisten op het gebied van mijnbouw betreuren het gebrek aan interventie door de autoriteiten of humanitaire organisaties om deze kinderen te identificeren en te helpen om op een andere manier te leven.

In de mijnen van Mukieme Makila, Libende en Milles Bêches in Manono zijn elke dag kinderen op zoek naar cassiteriet (tin). Ze zeggen dat ze dit werk doen om te voorzien in behoeften waarin hun ouders niet kunnen voorzien. “Ik ben gaan werken om geld te verdienen voor mijn schoolspullen. Mijn vader is lang geleden gestorven. Als ik hulp had gehad, zou ik hier niet zijn”, legt één van hen uit. Een kind kan 3.000 Congolese frank per dag verdienen, het equivalent van iets meer dan 1 dollar.

Een ouder doet deze oproep: “De autoriteiten of Unicef moeten tussenbeide komen om deze kinderen, die 14, 15 of 10 jaar oud zijn, te steunen zodat ze niet langer naar de mijnen gaan”.

Ilunga Yolola, rector van de Universiteit van Manono en expert op het gebied van mijnbouwbestuur, zegt dat het werk in de mijnen gevolgen heeft voor de groei en gezondheid van de kinderen. Hij vindt het niet in orde dat de overheid zich zo onverschillig opstelt. “Omdat het niet in de schijnwerpers staat, zijn de spelers bij de overheid natuurlijk minder gemobiliseerd en minder bezorgd over de milieu- en sociale kwesties die verband houden met de productie van deze ertsen. Nationale en internationale niet-gouvernementele organisaties zijn helaas niet aanwezig en Manono is niet een van hun prioriteitsgebieden voor actie”.

Op lokaal niveau worden wel inspanningen geleverd, maar die zijn volgens sommige lokale bronnen helaas niet voldoende.

© CongoForum, 16.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Hippolyte Kapanga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.