Rondetafel over noodtoestand: politiek gekrakeel binnen commissies (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa is er momenteel een rondetafelbijeenkomst over de noodtoestand in Noord-Kivu en Ituri. Maar sommigen leden van een commissie op die rondetafel zijn het afgestapt, zo blijkt. Ze verlieten hun commissie, over het behoud van de maatregel, om zich aan te sluiten bij de commissie over het afschaffen van de maatregel.

Sommigen bleken tegen hun zin te zijn ondergebracht in de commissie pro behoud van de noodtoestand, constateert Radio Okapi. Zij wilden een eerlijke en open discussie over alle argumenten die werden ingeroepen om de noodstand te handhaven. “Maar dat bleek niet mogelijk. Dus zijn wij opgestapt”, aldus Alexis Bahunga, een verkozene uit Masisi in Noord-Kivu.
Jacquemin Shabani, afgevaardigd door de Présidence, reageert. Hij begrijpt dat de emoties hoog kunnen oplopen bij mensen die de noodtoestand dagelijks ondergaan. “Maar het gaat gewoon om een consultatie.”

Juvénal Munubo, een nationaal parlementslid uit Walikale in Noord-Kivu, is van mening dat de noodtoestand moet worden afgeschaft. “Maar dat is op zich niet genoeg. We moeten tot aanbevelingen komen. De vrede moet terugkeren.” Munubo wil vooral vermijden dat de rondetafelbijeenkomst te lang blijft aanslepen.

Heel concreet zijn er drie commissies: één over de opheffing van de maatregel, één over het behoud ervan en één over een bijsturing.

© CongoForum, 16.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Billy Ivan Lutumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.