Bukavu: pleidooi voor vrouwen op kieslijsten (CongoForum)

BUKAVU – De Vrouwenorganisatie voor Vrede in Zuid-Kivu heeft dinsdag de politieke partijen aangemoedigd om vrouwen op hun kieslijsten te zetten.

De uitvoerend secretaris van de organisatie ‘Le Caucus des femmes pour la paix au Sud Kivu’, Solange Lwashiga, deed haar oproep op een rondetafelconferentie in Bukavu, de hoofdplaats van Zuid-Kivu, weet Radio Okapi. Het evenement maakte deel uit van het project “Bevordering van politieke participatie van vrouwen en mobilisatie van gemeenschappen voor gendergelijkheid in de provincie Zuid-Kivu”.

Solange Lwashiga herinnerde de politieke partijen aan hun belofte om artikel 13 van de kieswet na te leven, dat bepaalt dat “politieke partijen worden vrijgesteld van het betalen van een waarborg als ze 50% vrouwen op hun kieslijsten zetten”.

De leiders van de politieke partijen hadden besloten om vrouwen bij het verkiezingsproces te betrekken, met name bij de voorbereiding van hun kandidatuur-dossiers.

De lijst met kandidaten die door de kiescommissie (CENI) werd weerhouden voor de nationale parlementsverkiezingen bleek een bittere teleurstelling op nationaal niveau. Slechts 3.955, of 17%, waren vrouwen op ten minste 23.653 ontvankelijk verklaarde kandidaten.

© CongoForum, 17.08.23 (rk)

Beeld – bron: Rachel Kiese Mbangu/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.