Kinshasa: geen doden bij brand vlakbij militair kamp Lufungula (CongoForum)

KINSHASA – Er zijn geen mensenlevens verloren gegaan bij een grote brand die op woensdagavond uitbrak in de omgeving van het militaire kamp Lufungula, in Kinshasa. Dat meldden Actualité.cd en Mediacongo.

Er brak brand uit in de omgeving van het militaire kamp waarbij verschillende bijgebouwen werden verwoest, zo hebben politiebronnen bevestigd. De door de brand getroffen zones waren illegaal bewoonde gronden aan de rand van het kamp. Volgens de eerste berichten werd de brand veroorzaakt door frauduleuze elektrische aansluitingen.

Tot nu toe zijn er geen doden gemeld, aldus dezelfde bronnen. In het Lufungula-kamp wonen politieagenten en hun gezinnen, maar er zijn daar ook officieuze bewoners, wat leidt tot een overbevolking die het leven in sommige delen van het kamp moeilijk maakt.

In het verleden zijn in dit kamp problemen gemeld die verband hielden met overbevolking. Eerder dit jaar waren er al spanningen ontstaan na de aankondiging van een uitzettingsoperatie die bedoeld was om een gebied vrij te maken dat bestemd was voor de bouw van een mortuarium in de buurt van het ziekenhuis van de Congolese nationale politie, dat zich ook in het Lufungulakamp bevindt.

Het incident illustreert eens te meer de uitdagingen waarmee militaire infrastructuren worden geconfronteerd.

Getuigenissen

“De brand is vermoedelijk begonnen in de wijk Haïti, een sloppenwijk. Er zijn geen mensenlevens verloren gegaan. Maar de materiële schade is enorm”, vertelt een getuige.

“Ik weet niet waar de brand vandaan komt. We zagen dat het vuur vanuit het kamp begon en ons bereikte waar we waren. Onze bezittingen werden verteerd door het vuur; we hebben niets kunnen redden, alles is in vuur opgegaan”, zegt Mado Kilanda, een slachtoffer van de brand.

“Ik bevond me in de kerk. Ik bleef achter met lege handen. De schooluniformen van de kinderen zijn verbrand, de matrassen ook, zelfs de stoelen zijn in rook opgegaan. Ik ga terug naar een leven vol lijden”, verzucht een ander slachtoffer, Pitshou Mututa.

“Zoals je kunt zien, ben ik echt geëmotioneerd. Je kunt zien hoe mijn voet werd gekneusd toen ik mijn bezittingen wilde redden. Sommige bezittingen zijn beschadigd, andere zijn verbrand. Zelfs het geld dat we thuis bewaarden, is in rook opgegaan”, zegt een verontruste Justin Bolinda, een vader.

In Kinshasa woedden de voorbije dagen diverse branden. Deze volgt op die van vorige week op de rotonde bij Ngaba en de halte Quado in de gemeente Mont Ngafula. Bij deze branden, waarbij een tankwagen en een bus van het openbaar vervoer betrokken waren, kwamen minstens 10 mensen om het leven.

© CongoForum, 17.08.23 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) ‘Camp Kokolo’ in Kinshasa, Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.