Beni: duizenden Maï-Maï-strijders willen wapens neerleggen (CongoForum)

BENI – Duizenden Maï-Maï-strijders in de streek van Beni in Noord-Kivu geven sinds weken aan dat ze willen meedoen aan het programma voor ontwapening, demobilisatie, gemeenschapsherstel en stabilisatie (P-DDRCS).

De chef van het programma in de regio, Omar Kavota, heeft de wensen van deze strijders afgelopen dinsdag kenbaar gemaakt aan de gouverneur van de provincie, die op rondreis was in de streek, bericht VN-zender Radio Okapi.

Omar Kavota zei dat het verzoek van de jonge strijders de ontwikkeling van ontwapeningslocaties vereiste met het oog op hun re-integratie en verzorging: “Al met al verwachten we enkele duizenden strijders in dit gebied, we moeten dan ook de infrastructuur hebben om ze op te vangen en voor ze te zorgen. Het enthousiasme is groot en we moeten dringend opvanglocaties opzetten, en dus ook plekken voor de ontwapening, om aan deze groeiende vraag te voldoen”.

Volgens Kavota hebben de provinciale autoriteiten, als voorzitter van het provinciale overlegkader van de P-DDRCS, beloofd om met het hogere bestuur en de hiërarchie van het programma te praten om ervoor te zorgen dat er op alle niveaus middelen worden gemobiliseerd.

“We moeten de gewapende groepen die zich hebben overgegeven, aanmoedigen, zodat ze voelen dat ze in goede handen zijn en andere strijders aantrekken om zich bij het programma aan te sluiten. Dit is de wens van president Tshisekedi en het is ook de wens van de nationale coördinator van het programma”, klinkt het.

© CongoForum, 17.08.23 (rk)

Beeld – bron: Omar Kavota,Radio Okapi/Joël Bofengo.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.