Cholera bedreigt jonge kinderen in oosten van Congo (CongoForum)

KINSHASA – Escalerende conflicten en volksverplaatsingen in Oost-Congo veroorzaken een choleracrisis die ernstige gevolgen kan hebben voor veel jonge kinderen, waarschuwt Unicef. In Noord-Kivu raakten meer dan 8.000 kinderen onder de 5 jaar met cholera besmet in de eerste zeven maanden van 2023, bericht Actualité.cd. Dat is zes keer meer dan in heel het jaar 2022.

Voor heel het land zijn de cijfers ook verontrustend, met meer dan 31.300 mogelijke of bevestigde gevallen van cholera en 230 overlijdens. In de provincie Noord-Kivu gaat het om meer dan 21.400 mogelijke of bevestigde gevallen; in meer dan 8.000 gevallen gaat het dus om kleine kinderen, volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

Shamez Abdulla van Unicef toont zich ongerust over de cijfers: “Zonder dringende maatregelen dreigt de epidemie zich uit te breiden naar zones waar ze jarenlang werden gespaard. De cholera zou ook kunnen uitdeinen naar sites voor ontheemden, waar de ‘systemen’ het al niet meer aan kunnen en waar mensen erg kwetsbaar zijn, zeker de kinderen. De ontheemde families leden al ontzettend veel.”

De huidige situatie doet denken aan de toestand in 2017, toen er in Congo bijna 55.000 gevallen van cholera waren met meer dan 1.100 overlijdens. Zelfs Kinshasa werd destijds niet ontzien.

In Congo zijn er nu meer dan 6,3 miljoen ontheemden. Alleen al in Noord- en Zuid-Kivu en Ituri gaat het om ruim 1,5 miljoen personen, onder wie 800.000 kinderen.

De overbevolking en verzadiging van de kampen voor ontheemden werken de verspreiding van cholera in de hand. In de kampen nabij de stad Goma is de situatie erg zorgwekkend, met een tekort aan drinkwater en sanitair. Bijna 300.000 personen, onder wie 183.000 kinderen, hebben geen toegang tot schoon water. Nog geen derde van de mensen in de kampen beschikt over latrines.

Unicef hoopt nu 62,5 miljoen dollar bijeen te brengen om meer preventie te kunnen organiseren in de komende vijf maanden. De organisatie denkt aan schoon drinkwater, hygiënische artikelen, latrines, medische benodigdheden en verzorging.

© CongoForum, 21.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.