Beni: proefveld jongeren brengt 4 ton aardappelen op (CongoForum)

BENI – Het aardappelproefveld van jongeren in Mutwanga (Noord-Kivu) heeft dit groeiseizoen vier ton aardappelen opgeleverd op één hectare. Het veld, een initiatief van voornamelijk jongeren uit de de lokale gemeenschap, is bezig aan zijn tweede seizoen.

Maandag stelde Radio Okapi vast dat Meleki Mulala, chef van het lokale initiatief, jongeren aanmoedigt om aan landbouw te gaan doen om zo de afhankelijkheid op het gebied van landbouw te bestrijden en de kwaliteit van het dieet van de bevolking in de streek van Beni te verbeteren.

Het proefveld voor jongeren ligt in Mutwanga, dat op drie kilometer van het Ruwenzori-gebergte ligt. Het kan bestaan omdat het weer rustiger is ter plaatse. Die rust heeft de bevolking gemotiveerd om terug te keren naar de velden diep in het woud.

Meleki Mulala, die de leiding heeft over het proefveld, is er trots op: “We telen de carolusvariëteit uit Butembo en ons proefveld beslaat 1 hectare. We produceren minstens vier ton. Met minstens zes aardappelen kunnen we een kilo maken, die in Mutwanga 1.500 Congolese frank kost. Het hangt ook af van het seizoen.”

Het doel is om de afhankelijkheid op het gebied van landbouw te verminderen en de voedselvoorziening van de bevolking in de streek van Beni te verbeteren: “We zijn bezig mensen bewust te maken, zodat dit idee in de hele gemeenschap kan worden overgenomen”.

Meleki Mulala moedigt jongeren aan om deel te nemen aan dit initiatief, “dat niet alleen tot doel heeft om de werkloosheid in Mutwanga terug te dringen, maar vooral om jongeren een kader te bieden”.

© CongoForum, 23.08.23 (rk)

Beeld – bron: burgermaatschappij Mutwanga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.