Noord-Kivu: ADF ontvoert en doodt 21 mensen (CongoForum)

ERINGETI – Eenentwintig mensen zijn eind vorige week gedood door de ADF in Mutuhey in de ‘chefferie’ Walese Vonkutu (provincie Ituri). Volgens plaatselijke mensenrechtenactivisten, die het nieuws gisteren meldden, werden de gijzelaars ontvoerd in Eringeti in Noord-Kivu, op de grens met het handelscentrum Luna in Ituri. Ze werden door hun gijzelnemers meegenomen in de wildernis voordat ze in Mutuhey werden geëxecuteerd.

Volgens dezelfde bronnen bij Radio Okapi werden 17 lichamen van de slachtoffers dinsdag begraven in Mutuhey, terwijl drie anderen werden gerepatrieerd naar Eringeti om daar te worden begraven. Over het overgebleven lichaam is geen informatie.

De mensenrechtenorganisatie ‘Convention pour le respect des droits humains’ (CRDH) roept de verantwoordelijken van de militaire operatie ‘Usuja’ tegen de ADF op om hun offensief te richten op de as Komanda-Luna, waar de rebellen zich al hebben gereorganiseerd om wreedheden te begaan tegen de lokale bevolking.

“De vijand vlucht voor de Usuja-acties naar het oosten en valt daarom burgers aan. Daarom vaardigen we een noodoproep uit, we vragen dat deze acties zouden doorgaan in de richting van het westen om de ADF op te jagen in hun schuilplaatsen. We vragen onze burgerbevolking ook om voorlopig weg te blijven uit de gebieden waar de vijand zich heeft verschanst”, aldus Christophe Munyanderu, een mensenrechtenactivist in de regio.

© CongoForum, 24.08.23 (rk)

Beeld – bron: Communicatiecel FARDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.