Opleiding en psychosomatische behandeling voor strijders ADF die zich overgeven (CongoForum)

IRUMU – Een nieuw gezamenlijk initiatief van de coalitietroepen FARDC-UPDF (Forces Armées de la RDC en Uganda People’s Defence Force) en de Bridgeway Foundation moet ADF-MTM-strijders en hun familieleden aanmoedigen om zich over te geven.

Deze bewustwordingscampagne gaat volgens Actualité.cd een tweede informerende fase in en vindt vandaag plaats in het operatiegebied ‘Mwalika-Rwenzori-Sud’ in Irumu in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

De Bridgeway Foundation financiert en organiseert een meerjarige bewustwordingscampagne die erop gericht is ADF-MTM-strijders de kans te geven zich af te keren van geweld en te re-integreren in de samenleving. Deze groep staat lokaal bekend als de ‘Allied Democratic Forces’ en is gelieerd aan de ‘Islamitische Staat van de Centraal-Afrikaanse Provincie’ (ISCAP-RDC). Diverse activiteiten moeten een re-integratie vergemakkelijken: beroepsopleiding, psychosomatische zorg, het opnieuw aanleren van sociale normen en de-radicaliseringsprocessen.

De repatriëring van naar de Democratische Republiek Congo teruggekeerde strijders zal verlopen volgens de procedures die zijn vastgelegd in de overeenkomst die op 22 september 2022 in Kinshasa is ondertekend door de ministeries van Defensie van de Democratische Republiek Congo en Oeganda.

Aan het militaire front zetten manschappen van de FARDC en soldaten van de UPDF ondertussen hun zoekoperaties in het gebied Eringeti-Kainama voort. Dit gebied is een toevluchtsoord voor vluchtende terroristen. Burgers krijgen de raad om, voor hun eigen veiligheid, bepaalde zones te vermijden.

Helaas gaan de aanvallen door leden van de terreurgroep ADF voort. Op 19 augustus was er aanval op het dorp Luna-Samboko, in het territorium Irumu. 33 mensen, onder wie ook vrouwen en kinderen, kwamen om het leven bij deze aanval die onder meer gericht was tegen gezondheidscentra.

© CongoForum, 24.08.23 (rk)

Beeld – bron: Burgermaatschappij Solenyama/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.