Parlementslid klaagt buitensporige voordelen voor Primera Gold en verlies inkomsten voor staat aan (CongoForum)

KINSHASA – De exorbitante voordelen die de Congolese regering heeft toegekend aan “Primera”, een vennootschap uit de Verenigde Arabische Emiraten, blijven bijna een jaar na de ondertekening van het akkoord hierover reacties uitlokken. Parlementslid Alfred Maisha heeft hierover een schriftelijke vraag ingediend bij de Nationale Assemblee, gericht aan de drie leden van de regering, namelijk Adèle Kayinda, minister van Staat, minister van Portefeuille, Antoinette N’Samba, minister van Mijnbouw, en Nicolas Kazadi, minister van Financiën. Dat signaleert Actualité.cd.

Als verkozen parlementslid uit Bukavu beschouwt Maisha de voordelen en het monopolie van deze onderneming, die Congolese bedrijven niet bevoordeelt bij de exploitatie van grondstoffen, als onaanvaardbaar.

“Primera is een bedrijf uit de Emiraten. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst hebben Primera en de Democratische Republiek Congo samen twee bedrijven opgericht, Primera Gold voor goud en Primera Metals voor metalen. Dit is een georganiseerde maffia. Maar waarom? Elk Primera-bedrijf draagt slechts 20.000 dollar bij, ik herhaal 20.000 dollar, Primera Gold 20.000 dollar, Primera Metals 20.000 dollar, en van die 20.000 dollar draagt de DR Congo 9.000 dollar bij en Primera slechts 11.000 dollar. Daarvoor geven de drie leden van de regering een monopolie voor 25 jaar op goud, coltan, cassiteriet en kobalt – kortom, voor 25 jaar in de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Maniema. Dit is onaanvaardbaar”, verklaarde Maisha afgelopen woensdag aan de pers.

“De DR Congo verbindt zich ertoe om het bedrijf Sakima, dat eigenaar is van al deze vindplaatsen van grondstoffen, een overeenkomst te laten ondertekenen met het bedrijf Primera voor 25 jaar, zodat Primera voor slechts 11.000 dollar het enige bedrijf zal zijn dat Congolees goud kan verhandelen, het enige bedrijf dat coltan, kobalt en cassiteriet kan verhandelen voor 25 jaar, en dat is nog niet alles. Primera heeft een belastingregime gekregen dat een aantal ongekende vrijstellingen bevat. Terwijl Primera alleen al voor coltan een schandalig laag tarief moet betalen, betalen Congolese bedrijven en verwerkingsbedrijven 12% van de waarde van elke grondstof, of in ieder geval van de uitvoer van ertsen. Terwijl Congolese bedrijven 12% betalen, betaalt Primera slechts 3,5%. We hebben berekend dat alleen al voor coltan de Congolese schatkist 80% van de inkomsten in de loop van een maand betaalt, en als we naar de geldstromen kijken, verliezen we elke maand 500 miljoen dollar voor de drie provincies gedurende 25 jaar.”

Congolese miljonairs, hoezo?

Volgens Alfred Maisha zijn de gesloten contracten in strijd met de huidige mijnbouwwetgeving in Congo. “Zoals jullie weten, werd het gebruikelijke regime afgeschaft door de nieuwe Mijnbouwcode. Vandaag vallen we onder het wettelijke regime en worden alle bedrijven op dezelfde manier behandeld. De president zegt terecht dat hij Congolese miljonairs wil creëren. Het is niet door een buitenlands bedrijf een onverdiende monopoliepositie te geven dat we Congolese miljonairs zullen creëren; het is niet door aan een buitenlander illegale vrijstellingen te geven dat we Congolese miljonairs zullen creëren”, aldus dit parlementslid.

Ministers hebben zwaar geblunderd

Maisha vindt dat diverse ministers ernstig hebben geblunderd. “Zij lijken afstand gedaan van de voorrechten van de soevereiniteit van de DR Congo, ik verzin dit niet, het contract is er. De drie leden van de regering hebben Congo op gelijke voet geplaatst met een privé-onderneming door te stellen dat Congo zich bij geschillen of de uitvoering van arbitrale of gerechtelijke beslissingen niet zal beroepen op haar recht op soevereiniteit of de daaraan verbonden immuniteiten. Dat komt erop neer dat we bij de uitvoering van een vonnis te maken kunnen krijgen met beslaglegging op het Palais du Peuple, de rekening van de Schatkist kan in beslag worden genomen, het Paleis der Natie kan in beslag wordt genomen, gebouwen die symbolen zijn van onze soevereiniteit zullen onbeschermd zijn”, aldus de verkozene van de UNC, de partij van Vital Kamerhe.

Maisha vindt de gang van zaken totaal niet normaal

Op 10 december 2022 ondertekenden de DR Congo en de Verenigde Arabische Emiraten een samenwerkingsovereenkomst over de bestrijding van mijnbouwfraude. Nadien werden dan twee bedrijven opgericht, Primera Gold DRC (goud) en Primera Metals DRC (3 T, tin, wolfraam, tantalum).

Deze kwestie werd twee maanden geleden besproken op een briefing met de minister van Communicatie en Media, Patrick Muyaya, en de minister van Financiën, Nicolas Kazadi. Die laatste zei toen dat de deal met de VAE juist was om te kunnen concurreren met Rwanda, dat op frauduleuze wijze ertsen zou gebruiken die afkomstig zijn uit Congo.

© CongoForum, 25.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Erik Stein via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.