Wereldvoedselprogramma waarschuwt: “Miljoenen mensen dreigen van honger om te komen” (CongoForum)

GENEVE – Op een persconferentie in het ‘Palais des Nations’ in Genève sprak Peter Musoko, landendirecteur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in de Democratische Republiek Congo, over de ernst van de situatie in het land, dat wordt geteisterd door politieke instabiliteit en een aanhoudend gewapend conflict. Dat bericht Actualité.cd.

Volgens Musoko hebben de gevolgen van deze onrust de voedselproductie- en distributiesystemen in Congo verwoest. Volksverhuizingen, de vernietiging van infrastructuur en de verstoring van landbouwactiviteiten hebben geleid tot wijdverspreide voedseltekorten en een verhoogde kwetsbaarheid voor honger. Op dit moment kampen ongeveer 1,5 miljoen mensen met voedselonzekerheid.

De voortdurende dreiging van geweld maakt het voor boeren moeilijk om hun land te bewerken, wat leidt tot lagere opbrengsten en een beperkte toegang tot markten. Op dit moment wordt Congo geconfronteerd met de grootste voedselcrisis ter wereld, met 25,8 miljoen mensen die te kampen hebben met voedselonzekerheid. Hiervan leven er 6,7 miljoen in de provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu.

De situatie is des te zorgwekkender omdat 6,3 miljoen mensen ontheemd zijn, van wie 6 miljoen in de oostelijke provincies. Dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid, voeding, gezondheid, onderwijs, toegang tot drinkwater en onderdak. 4,4 miljoen mensen lijden aan ondervoeding, terwijl het gebrek aan toegang tot essentiële diensten de onveiligheid voor burgers heeft verergerd en gendergebonden geweld heeft aangewakkerd.

Musoko onderstreepte de moed en veerkracht van de ontheemden in het oosten van Congo, maar waarschuwde dat de hulp moet worden opgevoerd om hun welzijn te garanderen. Helaas is de financiering van het WFP bijna uitgeput, waardoor de operaties ter plaatse in gevaar komen. In juli verleende het WFP hulp aan ongeveer 1,2 miljoen mensen, maar zonder aanvullende financiering dreigen nog veel meer mensen geen hulp te krijgen.

Het WFP heeft 728 miljoen dollar nodig om aan de behoeften in de oostelijke regio van het land te voldoen. Het financieringstekort bedraagt echter 567 miljoen dollar, of 78% van de benodigde middelen voor de komende zes maanden. Deze kritieke situatie zet de operaties van het WFP op een laag pitje en vereist onmiddellijke aandacht.

Geconfronteerd met deze wanhopige situatie roept het WFP regeringen, donoren en humanitaire partners op om de DR Congo te steunen en zo een humanitaire catastrofe te voorkomen. De kosten van niets doen zouden niet te overzien zijn voor de bevolking en de gevolgen zouden verwoestend zijn. Internationale solidariteit is daarom cruciaal om deze ongekende crisis het hoofd te bieden, klinkt het.

© CongoForum, 25.08.23 (rk)

Beeld – bron: logo WFP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.